Ali Ağaoğlu, 1453 projesine gelen tepkiler üzerine, dün bir açıklama yayınlamış, açıklamada yapılacak projenin Fatih Ormanı'nın yanındaki bir başka sahaya inşa edileceğini, ormana zarar gelmeyeceğini iddia etmişti.

'TEK BİR AĞAÇ DAHİ KESİLMEMİŞTİR'

Orman ve Su İşleri Bakanlığı da Ağaoğlu’nun Maslak’ta inşa ettiği “Maslak 1543” projesinde iddia edildiği gibi Fatih Ormanı’nın kullanım hakkının gruba verilmediğini açıklayarak, “Fatih Ormanı’nda herhangi bir tahsis söz konusu değildir. Fatih Ormanı’nda çekilen tanıtım filmi için Bakanlığımızdan izin alınmamıştır. Gerçeği yansıtmayan bu iddia vatandaşlarımızı yanıltıyor,” demişti.  

Ali Ağaoğlu da açıklamalarla ilgili olarak, "Maslak 1453, uluslararası kriterlere sahip çevre dostu ‘Leed Gold’ sertifikası adayıdır. Projemiz için 320 bin değil tek bir ağaç dahi kesilmemiştir," dedi.

SOSYAL MEDYADA KARŞI KAMPANYA BAŞLATILDI

Ağaoğlu’nun, “Maslak 1453” ismiyle Fatih Ormanı bitişiğindeki araziye yapacağını duyurduğu konut projesine sosyal medyadan tepkiler gelmişti. 48 saat içinde Yeşilist adlı çevreci bir grubun başlattığı karşı imza kampanyası ile 35 bin kişiye ulaşılmıştı.

'BEN ORALARDA AĞAÇ KESİLDİĞİNE İNANMIYORUM'

Konuyla alakalı olarak konuşan bir diğer kişi ise, bir ay önce İstanbul Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nden ayrılan Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar oldu. Birpınar ağaç kesme iddialarına ilişkin şunları söyledi:

“Bu olayın iki tarafı var. Ali Ağaoğlu’nun ata bindiği ormanla ilgili kısımdan bahsedildi. Fatih Ormanı, benim dönemimde Çevre ve Orman Müdürü iken, mesire yeri statüsünde kiralanmış bir yerdir. Benim bildiğim kadarıyla bu alan için Ali Ağaoğlu, o kiralayan firmayla bir anlaşma yapmış. Orası Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından mesire alanı olarak belirlenmiş bir yer. Dolayısıyla oraya herhangi bir inşai faaliyet yapmasına kimse müsaade etmez. Ancak mevcut kiracıyla anlaşma yapıp yapacağı projede oturan insanları faydalandırabilir. Buna hiçbir engel yok. Kendi sahasına gelince, o saha benim bildiğim kadarıyla TOKİ tarafından Emlak Konut vasıtasıyla açılan ihale sonucunda alınmış bir saha. Yamaçta bir saha, üzerinde herhangi bir ağaç olmayan bir saha. Orada bir ağaç kesimi söz konusu olamaz. Zaten şekilsiz bir yer. Üst kotuyla alt kotu arasında 70 metre fark bulunan bir arazi. Ben orada ağaç kesimi olduğuna inanmıyorum. Orada ağaç yok ki neyi keseceksiniz. Öte yandan İstanbul’daki hangi projede ağaç kesilmiyor ki. Önemli olan ağacın statüsü ne. Anıt ağaçsa kesemezsiniz. Orman alanı ise kesemezsiniz. Benim bahçem var, bahçemde bir ağaç var kesiyorum ben bunu. Eğer orman alanı değilse kimse bana karışamaz.” (habertürk)