(dokuz8haber  / Ferman Kutlay)

Antalya, Phaselis Antik Kenti ve Beydağları Olimpos Milli Parkı’na yapılması planlanan otel projesi mahkeme tarafından durduruldu.

Mahkeme daha önce, Phaselis Antik Kenti ve Beydağları Olimpos Milli Parkı sınırları içinde tatil köyü ve otel yapılması projesine, 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı ve milli park olan alanda yürütülen projenin çevresel etki değerlendirmesi sürecinin işletilmesine açık olduğuna hükmetmişti.

PROJE HAZIRLANIRKEN ÇED DEĞERLENDİRİLMEDİ

Phaselis Antik Kenti’nde 180 dönümlük bir alan 49 yıllığına bir şirkete tahsis edildi. Bu alana 280 odalı otel ve tatil köyü, tenis kortu, otopraklar, yüzme havuzları, restoran ve alışveriş merkezleri proje hazırlandı. Ancak proje hazırlanırken çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) gerekli görülmedi.

Bunun ardından, Tekirova, Çıralı ve Kemer halkı duruma tepki göstererek konuyu yargıya taşıdı. Antalya Valiliği ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından verilen “ÇED gerekli değildir” kararının iptali için dava açıldı.

MAHKEME YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI ALDI

Mahkeme, yaptığı bilirkişi incelemeleri sonucunda yürütmenin durdurulması yönünde karar verdi. Kararda bölgenin kendine has bitki türlerine sahip olduğu belirtildi. Ayrıca projenin kültürel miras açısından Phaselis Antik Teritoryumu etkileşim sahası içinde yer aldığı ifade edildi.

SİT ALANI ÇERÇEVESİNDE YÜRÜTME DURDURULDU

Kararda, “Planlama ve yer seçimi açısından dava konusu alanın seçiminde ve tesisin ele alınışında önemli eksiklikler bulunduğu, alanın hem Milli Park hem de 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı içinde, Phaselis teritoryumu etkileşim sahası içinde bulunduğu gözetilmediği, proje tanıtım dosyasının projenin çevresel etkileri kapsamında projeyle doğrudan ilişkisi bilimsel ve teknik hiçbir bilgi vermediği gibi çözüm önerisi de sunmadığı” bilgisine yer verildi. Bu kapsamda Antalya 2. İdare Mahkemesi, alanla ilgili bir ÇED süreci işletilmesinin açık olduğu yürütmeyi durdurma kararı verdi.