Türkiye'nin dört bir yanından yaklaşık on bin kişi Anadolu Grubu'nun Sinop Gerze'de kurmak istediği termik santrale karşı düzenlenen mitingde biraraya geldi.

 

Sinop'un Gerze ilçesinde Anadolu Grubu'nun kurmak istediği kömürlü termik santral protesto edildi. Gerze'de dün (26 Kasım) yapılan mitinge Türkiye'nin farklı il ve ilçelerinden yaklaşık on bin kişi katıldı.

Yeşil Gerze Platformu (YEGEP) tarafından düzenlenen mitinge Yeşiller Partisi, Ekoloji Kolektifi, Greenpeace gibi gruplar katıldı. 'Gerze kömür istemiyor', 'Gerze halkı yalnız değildir' gibi sloganların atıldığı miting barışçıl bir şekilde sona erdi.

Mitinge katılan Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Pınar Aksoğan, "Bugün Türkiye'nin dört bir yanından binlerce kişi Anadolu Grubu'nun kömürlü termik santral yatırımına karşı tepkisini Gerze'de tekrar haykırıyor. Bu santralin sebep olacağı kirlilik çevre, sağlık, ekonomi, iklim ve geçim kaynaklarını geri dönüşü olmayacak şekilde etkileyecek. Yeşil Gerze için çok geç olmadan Anadolu Grubu ve Tuncay Özilhan'ı binlerce kişinin sesini dinlemeye ve bu yatırımdan vazgeçmeye çağırıyoruz. Çağdışı kalmış kömür yatırımları yerine modern ve temiz rüzgâr yatırımları ile enerji devriminde bir adım atmaya davet ediyoruz" dedi.

Gerze halkı üç yıldır mücadele ediyor

Anadolu Grubu'nun kurmak istediği termik santrale karşı Gerze halkı yaklaşık üç yıldır mücadele veriyor. Son üç aydır bu mücadele, santral alanında kurulan çadırlarda aktif bir direniş olarak devam ediyor. 5 Eylül'de polisin gaz bombası ve coplarla yaptığı müdahalede 25 köylü yaralandı. Köylüler, Tuncay Özilhan termik santral planlarından vazgeçene kadar direnişe devam edecekler.

Greenpeace'in imza kampanyası

Greenpeace'in Gerze'de kurulması planlanan kömürlü termik santrale karşı www.bukapaginaltinda.org  web sitesi üzerinden başlattığı kampanyaya 37 binin üzerinde kişi imzaları ile destek oldu. Kampanyada, Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan'ın, Grup bünyesindeki Efes Pilsen markasını enerji verimliliği hedefleri ve güneş yatırımları ile yeşile boyamaya çalışırken, diğer taraftan Gerze'de kömürlü bir termik santral kurmak istemesi arasındaki çelişkiye dikkat çekiliyor.

Greenpeace verilerine göre kömür hakkında gerçekler:

- Kömürlü termik santraller dünyadaki karbondioksit salımlarının yüzde 41'inden sorumlu. Kömür iklim değişikliğine neden olan en tehlikeli yakıt.

- Kömürden çıkan duman, asit yağmurlarına sebep olur. Düşen asitli yağmurlar ekosistemlere zarar verir.

- Kömür santralleri cıva kirliliğine neden olur. Cıva, toprağı zehirler ve besin zincirine karışarak sayısız ölümcül hastalığa sebep olur.

- Kömür yanınca ortaya çıkan partiküller ve radyasyon, astım, kalp rahatsızlıkları ve bebek ölümlerine neden olur.

- Kömür madenciliği tehlikelidir. Ülkemizde sadece Zonguldak'ta 1955-2006 yılları arasında 2670 işçi hayatını kaybetti, 319.792 işçi ise yaralandı. (BİA/HK)

Ayrıntılı bilgi için tıklayın