Greenpeace Shell’in Kuzey Kutbu’ndan vazgeçmesini isteyen 6.7 milyondan fazla kişinin isminin bulunduğu 100 metrekarelik pankart açtı.

Pankartta ismi bulunan 6.7 milyondan fazla kişi, Greenpeace’in Kuzey Kutbu’nu Kurtar Kampanyası’na imza atmıştı.

Çevrecilerin talebi çok net: Bölgenin narin tabiatını riske atan ve iklim değişikliğinden dolayı eriyen buzulları fırsat olarak gören Shell’in Kuzey Kutbu’nda planladığı petrol sondaj faaliyetlerinden vazgeçmesi.

SIZINTI İHTİMALİ YÜZDE 75

bianet'te yer alan habere göre, Greenpeace Akdeniz Kuzey Kutbu Kampanyası Sorumlusu Ayşe Bereket, Shell’in Alaska’daki planlarını “gezegenin en tehlikeli petrol çıkarma operasyonu” olarak tanımladı.

“Shell felakete davetiye çıkarıyor. Sadece iklim değişikliği açısından değil, Shell’e Kuzey Kutbu’nda petrol arama ve çıkarması için güvenemeyiz çünkü Shell’in geçmişi kaza ve aksiliklerle dolu.

ABD hükümeti Chukchi Denizi’ndeki çıkarılabilir petrolün orada pompalanma ya da üretilmesi halinde büyük bir petrol sızıntısı olma ihtimalini yüzde 75 olarak verdi ve yine ABD hükümeti tarafından finanse edilen Eylül 2014’te yapılan bir araştırma büyük bir petrol sızıntısına müdahale etme konusunda ciddi soru işaretleri olduğunu gösterdi.”

ARAMA BAŞLAYABİLİR

Geçtiğimiz hafta Amerika Birleşik Devletleri İçişleri Bakanlığı, Shell’in Alaska açıklarındaki Chukchi Denizi’nde petrol sondaj kira kontratını onaylayarak yeşil ışık yaktı.

Bu da Shell’in 100 gün içerisinde Kuzey Kutbu’nda sondaj faaliyetlerine başlayabileceği anlamına geliyor.

TANIDIK BİR GEMİ

Greenpeace gemisi Esperanza'da bulunan 35 kişilik mürettebat, 200 metre boyundaki Blue Marlin adlı ağır yük gemisi tarafından çekilen ve Pasifik Okyanusu’nda seyahat halindeki Polar Pioneer petrol platformunu Malezya’dan demir aldığından beri 5000 deniz mili boyunca takip etti.

Greenpeace’in verdiği bilgilere göre, Kuzey Kutbu’na doğru hareket eden Shell filosundaki dünyanın en eski petrol sondaj gemilerinden olan Noble Discoverer’ın sahibi Shell’in taşeron şirketi Noble Drilling.
Bu kurum Shell’in 2012’de Kuzey Buz Denizi’ndeki başarısız denemeleriyle bağlantılı olarak mahkemede sekiz ağır suçu kabul etti.