Greenpeace gönüllüleri İstanbul, İzmir ve Ankara'da 11 Mart 2011'de yaşanan Fukuşima felaketinde yaşamını yitirenleri andı.

İstanbul'da Kadıköy'de bir araya gelen gönüllüler, giydikleri rüzgar türbini ve güneş kostümleriyle temiz enerji çağrısında bulunurken, İzmir ve Ankara'da nükleere karşı bisiklet turu gerçekleşti. İzmir'deki etkinliğe Karşı Bisiklet grubu da destek verdi. Greenpeace ekipleri üç kentte de "Fukuşima ders olsun, enerjimiz temiz olsun" pankartı açtı.

Greenpeace adına açıklama yapan Greenpeace Akdeniz İletişim Sorumlusu Gülçin Şahin, Fukuşima'da yaşanan nükleer felaketin üzerinden üç yıl geçtiğini hatırlattı, "Bu sürede insanlar, sağlıklarını, evlerini, sevdiklerini kaybetti. İnsan sağlığına aşırı derecede zararlı radyasyon havaya, toprağa ve suya karıştı ve üç yılın ardından bu durum kontrol altına alınabilmiş değil. Olanların sorumluluğunu kimse almadı. Olan yine insana ve doğaya oldu" dedi.

"Üç sene sonra bugün, biz artık aynı korku dolu senaryoyu kendi geleceğimizde yaşamak istemiyoruz" diyen Şahin, şöyle devam etti: "Öncelikle enerji verimli kullanılsın istiyoruz. Geleceğimiz temiz ve güvenli olsun istiyoruz."

TÜRKİYE RÜZGAR VE GÜNEŞ BİRİNCİSİ

Türkiye'nin rüzgâr ve güneşin toplam potansiyeli açısından Avrupa'da birinci sırada olduğuna dikkat çeken Şahin, bu potansiyelin ancak yüzde 1'inin kullanılmasını eleştirdi. Şahin, "Türkiye bu güneş ve rüzgâr toplam potansiyeliyle tüm dünyanın örnek alacağı temiz başlangıçlar yapabilir. Fukuşima'nın pek çok ülke nükleerden vazgeçiyor. Türkiye de yaşananlardan ders almalı ve ülkenin yüzde 64'ünün istemediği nükleer santralden vazgeçmeli" diye belirtti.

Greenpeace, Türkiye'de kurulması planlanan nükleer santrale karşı nukleer.greenpeace.org/fukusima sitesi üzerinden bir imza kampanyası gerçekleştiriyor. (ETHA)