Çevre örgütü Greenpeace üyesi olan bir grup, sabah erken saatlerde Fransa'nın güneyinde bir nükleer santrale girerek Fransa'nın nükleer enerjiye bağımlılığını protesto eden pankartlar açtı.

Yaklaşık 40 Greenpeace eylemcisi, Marsilya kentinin yaklaşık 200 kilometre kuzeyindeki Tricastin Nükleer Enerji Santrali'ne sabah saatlerinde girmeyi başardı.

Örgütün sözcüsü Isabelle Philippe, düzenlenen eylemle ilgili olarak "Greenpeace, nükleer enerji üretiminin güvenlik açıklarına dikkat çekmeyi istiyor. Tricastin, en tehlikeli beş nükleer santraldan birisi ve bunların hemen kapatılması gerekiyor" dedi.

Eylemin başlamasından yaklaşık dört saat sonra polis aralarında Fransa, İtalya, Romanya ve İspanya vatandaşı olan eylemcilerin de bulunduğu 21 kişiyi tutukladı.

İçişleri Bakanlığı sözcüsü Pierre-Henry Brandet, diğer eylemcilerin yakalanması için polisin çalışmalarının sürdüğünü belirtti ve eylemcilerin kontrol odaları gibi santralın hassas birimlerine ulaşamadıklarını belirtti.

Santralın işletmecisi EDF enerji şirketi yetkilileri de eylemcilerin herhangi bir güvenlik riskine neden olmadıklarını açıkladı.

Polis yetkilileri, diğer eylemcilerin tutuklanmasının zaman aldığını, bazı eylemcilerin kendilerini santralın içine zincirlediklerini açıkladı.

FRANSA'NIN ELEKTRİK İHTİYACININ ÖNEMLİ BÖLÜMÜ NÜKLEERDEN

Ülkenin büyük tesislerinden olan Tricastin Nükleer Enerji Santralı'nın 1970'li yıllarda inşa edilmiş dört reaktörü bulunuyor.

Greenpeace son yıllarda, 'nükleer enerjinin tehlikelerini gözler önüne sermek' amacıyla Fransa'da bazı nükleer tesislerde eylemler düzenlemişti.

2012 yılının Mayıs ayında, bir Greenpeace eylemcisi, bir planörle Bugey Nükleer Enerji Santralı'nın üzerinde uçmuş, bir gaz bombası atmış ve daha sonra da planörünü tesise indirmişti.

Bundan altı ay önce, 2011 yılının Aralık ayında ise dokuz Greenpeace eylemcisi, başkent Paris'in 95 kilometre güney doğusundaki Nogent-sur-Seine Nükleer Enerji Santralı'na sızmıştı.

Fransa, ülkenin elektrik ihtiyacının yüzde 75'ini sahip olduğu 58 nükleer reaktörle karşılıyor.

Greenpeace, ülkenin nükleer enerji tesislerinin yaşlandığını ve kapatılması gerektiğini savunuyor ve düzenlediği eylemlerle, ülkenin nükleer enerji bağımlılığını gelecek 12 yıl içinde üçte bir oranında azaltması için Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande üzerinde bir baskı oluşturmayı amaçlıyor.

1980 yılında faaliyete giren Tricastin, geçen yıl 24 milyar kilovatsaat elektrik üretti. (BBC Türkçe)