İklim değişikliği sonucu deniz seviyesinin yükselmesi, göçmen kuşları tehdit ediyor. Milyonlarca göçmen kuş izledikleri rotayı kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya.

Avustralyalı bir araştırma ekibinin sonuçları “Proceedings of the Royal Society” adlı bilim dergisinde yayımlanan araştırmasına göre, deniz seviyesinin yükselmesi göçmen kuşların varlığını tehlikeye atıyor.

Araştırmacılar, kuşların dinlendiği ve yuva yaptığı yerlerin yüzde 23 ila 40 arasında kaybolmasının, bazı göçmen kuş türlerinde yüzde 70'e varan bir azalmaya neden olabileceği uyarısında bulundu. Uzmanlar, kimi bölgelerde göçmen kuşların sayısının şimdiden yüzde 80 dolayında azaldığına dikkat çekti.

Araştırma ekibinden Richard Fuller, her yıl Rusya ve Alaska'dan Güney Asya'ya giden milyonlarca göçmen kuşun, sahil bölgelerinde mola verdiğini belirterek “Bu bölgelerin bazılarının deniz seviyesinin yükselmesi nedeniyle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu, hatta gelecek yıllarda yok olabileceğini saptadık” dedi. Fuller, kuşların dinlenememesi halinde hedeflerine varamayacağına da dikkat çekti.

Uzmanlar başka bir araştırmayla tehlike altındaki bölgelerin en iyi şekilde nasıl korunabileceğini incelemeyi amaçlıyor.

© Deutsche Welle Türkçe