Balıkesir'in Edremit İlçesi'ne bağlı Zeytinli Beldesi'nde, Kazdağları'nda siyanürle altın aranması, "Gezi'den Kazdağları'na" adı verilen yürüyüş ve mitingle protesto edildi. Mitingin sonunda müzik gruplarının verdiği konserlerle eylem şenlik havasında geçti.

Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği'nin (GÜMÇED), evsahipliğinde yaz kampı yapan Gençlik Muhalefeti Grubu üyesi gençlerin öncülük yaptığı miting, Zeytinli Beldesi'nden 1500 kişinin yürüyüşüyle başladı. 

Kalabalık, Altınkum Sahili'ne kadar olan 4.5 kilometrelik yolu "Kazdağları sahipsiz değil", "Dikkat çapulcular Kazdağları'nda, "AKP Kazdağları'ndan elini çek", "Kazdağları'nın üstü altından daha değerlidir" yazılı pankart ve dövizler taşıyıp, sloganlar atarak yürüdü. 

Altınkum'daki Cumhuriyet Meydanı'nda yürüyüşün tamamlanmasının ardından etkinlik, sazlı sözlü mitinge dönüştü. Kalabalık da yeni katılımlarda 2 bin 500 kişiye yaklaştı.

Burada bir konuşma yapan GüMÇED Edremit Körfezi Şubesi Başkanı Mehmet Akif Öznal, Kazdağları, Madra Dağı ve Kozak Yaylası'ndaki doğa yıkımına karşı GÜMÇED'in 20 yıldır sürdürdüğü mücadeleye gençlerin verdiği destek için teşekkür etti. 

Öznal, "Bu miting Kazdağları'nda siyanürlü altın madenciliğine, HES projelerine karşı doğasına sahip çıkanların manifestosu oldu. Gezi'de direnen çapulcular şimdi Kazdağları'nda bizimle. Gezi Parkı'nda açığa çıkan direniş ruhunu Kazdağları'na taşımak, mücadelemiz açısından çok önemli" dedi.

AK Parti'nin iktidara geldiği günden bu yana baskı ve sömürü politikaları uyguladığını, bu durumun halkın sabrını taşırdığını, doğa talanına dönüşen projelere, yaşam alanlarının yağmalanmasına, 'artık yeter' diyen bir isyana dönüştüğünü vurgulayan Öznal, "Yıllardır korkutulan ve sindirilen halk, özgücünü fark ederek sokaklara döküldü. Halk artık sokaklarda, meydanlarda, parklarda yeni bir devrimci siyasetin olanaklarını yarattı. Dayanışma ve birlikteliğin öne çıktığı bu direniş, artık hiçbir şeyin eskisi gibi olamayacağının göstergesidir. Bugün dosta düşmana bir kez daha gösterdik ki Kazdağları, bizimdir, her ne koşulda olursa olsun madencilere, talancılara vermeyeceğiz. Selam olsun, mutlu bir gelecek için yürüyenlere, direnenlere, omuz verenlere" diye konuştu.

Mitinge katılanlar sık sık, "Kazdağları bizimdir, bizim kalacak", "İnadına devrim, inadına isyan", "Bu daha başlangıç, mücadeleye devam" sloganları attı. Mitinge, Beşiktaş'ın "Çarşı Grubu" ile Fenerbahçe ve Galatasaray taraflarlarının da bayrak ve formalarla katılması dikkat çekti. Konuşmaların ardından miting şenlik havasına büründü. Boğaziçi Caz Korosu, Anadolu Müzik Topluluğu, Bandista ve Moğollar grupları konser verdi. Etkinlik, saat 01.00'e kadar şarkılarla ve halaylarla devam etti. (skytürk)