Kadim Laçin / Demokrat Haber

Romanya’nın kuzeyinde şirin doğasıyla, yemyeşil dağları, bağları ve ovası, şarıl şarıl akan suları, yayla ve tatil beldeleriyle ünlü bir kent Rosia Montana.

Adı ilk defa bundan on yıl önce duyuldu. Transylvania denilen bölgede 2000’li yılların başında Avrupa’nın en büyük altın rezervi bulunmuş ve böylece maden şirketlerinin iştahı kabarmıştı.

Aslında bu bölgede iki bin yıldır madenlerin olduğu ve bazı küçük çapta maden ocaklarının da ilkel şekilde işletildiği bilinmekteydi. Bölgede kalitesi yüksek altın rezervine rastlandı ve burası maden ocakları alanı olarak ilan edildi. Bölge halkı, çiftçiler, köylüler Altın arama projesine karşı çıktı ve direnişe başladı. ‘Doğayı talan ettirmeyiz’ diyen köylülere, çiftçilere ve bölge halkına zamanın hükümeti boyun eğmek zorunda kalmış, proje askıya alınmıştı.

Romanya’nın yeni hükümeti 26 Ağustos 2013’te Rosia Montana Altın yatakları projesini yeniden başlatma kararı aldı. Kanada’nın Gabriel Resources Ltd isimli firmasına da altın ocaklarını çıkartma ve işletme görevi verildi. Siyanürle Altın çıkartma dönemi başlayacaktı. İşte bu haberi duyan Romanya’nın duyarlı halkı sokaklara çıktı. Halk, bir haftadır direnişte. Geceli gündüzlü eylemlerle doğayı tahrip edecek olan projeye karşı başkaldırdı.


Proje başlar ve öngörülen altın rezervleri çıkartılıp pazara sürülürse Romanya’nın devlet tahvillerinin %25’lere çıkacağı ve 19 milyar euro değerindeki altının ülke ekonomisine % 4-6 oranında katkı sunacağı ve 2300 kişiye yeni iş alanı açacağının propagandası yapılmakta. Hükümet ve devlet başkanının altından elde edilecek parayla bölgeye oteller yapılacağı ve tarihin korunacağı gibi söylemleri var.

Bölgede yaşayanlar ise ‘evlerimizi, bahçe ve doğamızı kaybedeceğiz bundan da önemlisi sağlığımızı’ diyor.

Romanya devleti adına maden ocaklarını işletmeye açan Rosia Montana Gold Corporation ile Kanada’nın maden arama, çıkartma ve işletme lisanslı firması olan Gabriel Resources Ltd şirketi anlaşmış durumdalar ancak halkın tepkisi ve direnişi giderek yayılıyor.

Romanya halkı, gençlik, kadınları, çocukları, çevrecileri ve farklı düşünceden insanlarıyla yek vücut oldu, daha fazla para için doğanın tahrip edilmesine itiraz ediyor, aslında kapitalizme başkaldırıyor. Dünya’nın başka yerlerindeki maden ocaklarına itirazın bayrağını ele alıyor. Bergama’nın, Kaz Dağları’nın direnişini Rosia Montana’ya taşıyor. 30 Ağustos ve 1 Eylül günlerinde süresiz direnişe geçildi. Direnişte kullanılan materyaller, dil ve itiraz tarzı da Taksim Gezi Parkı Direnişi’ni andırıyor.