Greenpace, Danıştay’ın genetiği değiştirilmiş iki mısır türünün ithalatını durdurmasına dayanarak diğerlerine izin verilmesinin Biyogüvenlik Kanunu’na aykırı olduğunu belirtti.

Greenpeace genetiği değiştirilmiş (GD) iki mısır türünün yem amaçlı ithalatı ve piyasaya sürülmesinin Danıştay tarafından durdurulması üzerine Biyogüvenlik Kurulu’nu Türkiye’ye giren tüm GDO’ların izinlerini iptal etmeye çağırdı.

“BU YÖNDE BİR ADIM ATILMAMASI HUKUKUN ÇİĞNENMESİ ANLAMINA GELİR.”

Greenpeace açıklamasında, Danıştay kararının Biyogüvenlik Kurulu’nun (BGK) geçmişte verdiği tüm GDO izinlerinin Biyogüvenlik Kanunu’na aykırı olduğunu gösterdiğini belirtti.

“Şu anki durumda, diğer GDO’lara izin veriliyor olması, Biyogüvenlik Kurulu’nun (BGK) kararlarının, Biyogüvenlik Kanunu’nun emrettiği “İhtiyatlılık İlkesi”ne uymadığını gösteriyor. BGK’nın GDO çeşitlerinin güvenilir olduğunu söylemesi de hukuka aykırı bir durum teşkil etmektedir.”

Greenpeace Danıştay’ın kararının gerekçelerinden birinin Biyogüvenlik Kurulu’nun GD yemlere izin verirken “İhtiyatlılık İlkesi”ni uygulamaması olduğuna da dikkat çekti.

“Bilimsel belirsizliklere rağmen ithalata izin vermiş olması.  BGK’nın, çevreye olası gen kaçışları risklerinden bahsedildiği Risk Değerlendirme Komitesi ve Sosyo Ekonomik Değerlendirme Komitesi raporlarının içeriğini tam olarak dikkate almadığı bu kararla ortaya çıktı.”

BİYOGÜVENLİK KANUNU

Greenpeace Akdeniz Bölgesel Tarım ve Gıda Kampanyası Yöneticisi Tarık Nejat Dinç, bugüne dek izin verilen GDO türlerinin “güvenilir olduğunu söylemenin imkansız olduğunun” bir kez daha belirlendiğini ifade etti.

“Bu nedenle Biyogüvenlik Kurulu’nun acilen toplanarak geçmişte verdiği tüm olumlu görüşleri geri çekmesini talep ediyoruz.

“Bu, Biyogüvenlik Kanunu’nun kendi emrettiği bir zorunluluk. Bu yönde bir adım atılmadan geçen her gün, kanuna muhalefet edildiği ve hukuka aykırı davranıldığı anlamına geliyor.”

Danıştay'ın kararının Türkiye'nin kapılarını GDO'lara kapatması gerektiğini gösterdiğini vurgulayan Dinç, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Biyogüvenlik Kurulu’nu acilen toplayarak tüm GDO izinlerini yeniden değerlendirip iptal etmesi gerektiğini anlattı.

NE OLMUŞTU?

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, yem amaçlı iki genetiği değiştirilmiş mısırın (Monsanto şirketine ait MON810 ve MON810x88017) ithalatı ve piyasaya sürülmesinin yürütmesini durdurdu.

Biyogüvenlik Kurulu, halkın yoğun itirazına ve bildirilen binlerce olumsuz görüşe rağmen bugüne kadar yem amaçlı 16 GD mısır ile üç GD soya türünün ithalatına izin vermişti. (Bianet)