İstanbul Karaköy’den Tophane’ye kadar uzanan bin 200 metrelik sahil şeridini kapsayan İstanbul Salıpazarı Liman Sahasının özelleştirilmesini 702 milyon dolarla kazanan Doğuş Holding'in yapımını planladığı Galataport projesiyle ilgili ikinci ÇED raporu yayımlandı.

24 Nisan'da İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nde askıya çıkan rapora göre tescilli yapıların yerine oteller geliyor. Denize dolgu yapılacak. Toplam inşaat alanı yaklaşık 480 bin metrekare olarak hesaplandı. Raporda proje görselleri de yer alıyor.

Rıfat Doğan'ın ilerihaber.org'da yer alan haberine göre ÇED raporunda proje kapsamında şunlar yapılacak:

- Projenin hayata geçirilmesi ile Genel Müdürlük Binası, Yolcu Terminali Binası, Çinili Han ve yıkılıp yeniden yapılacak olan 20 Nolu Antrepo otel olarak kullanılacak,

- Proje kapsamında Salıpazarı Rıhtımı geri sahasında; ofis alanları, yeme içme ve perakende alanları ve terminal birimleri bulunacaktır. Zemin altında ise perakende alanları, yolcu terminali, depolar, teknik alanlar ve otoparklar bulunacak,

- Karaköy Rıhtımı geri sahasında planlanan bu otel fonksiyonlu binalardaki toplam oda sayısı 182 olarak planlanıyor,

- Paket Postanesi binası perakende ve yeme-içme alanları olarak değerlendirilecek,

- Salıpazarı Rıhtımı tarafında bulunan 1, 2, 3, 6 ve 7 nolu antrepolar ile sıralı dükkanlar (a. Nargileciler b. Tek Katlı Yapılar) yıkılarak yeniden yapım çalışmaları kapsamında ise otel, perakende alanları, yeme-içme alanları, ofisler, kruvaziyer terminal, gümrüksüz satış, dolaşım alanları, rekreasyon alanları, kapalı otopark yapılması düşünülüyor,

ÇED raporunda limanda yapılacak otel otopark, restoran rekreasyon ve sosyo-kültürel gibi alanların toplam inşaatı 480 bin metrekare olarak hesaplandı.

Raporda projenin yatırım bedeli 1 milyar 400 milyon avro olarak belirlendi. ÇED raporuyla ilgili İnceleme Değerlendirme Kurul toplantısının 7 Mayıs'ta yapılacağı duyuruldu.

İstanbul 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından Kentsel Sit Alanı ilan edilen proje sahası, Bakanlar Kurulu tarafından daha sonra Turizm Merkezi ilan edilmişti. Özelleştirme sonucu satılan liman sahasında Doğuş Holding'in yapacağı Galataport projesinin arazi hazırlığı ve inşaat aşaması 3 yıl sürecek. Projenin işletme ömrü, yer teslim tarihi itibarıyla 30 yıl.