Uzun zamandır HES’lere karşı mücadele eden Fındıklılılar HES şirketlerinin değişen isimleriyle de mücadele ediyor. Ayen Enerji olarak bilinen ve değişik zamanlarda Fındıklı halkını bilgilendirme iddiasıyla kaymakamlık izniyle ÇED toplantıları yapan şirket, ismini Çayen Enerji A.Ş. olarak değiştirerek tekrar şansını denemek istedi.

Salı günü “Ayen” olan ismini “Çayen” yaparak Arılı deresini Çınarlı’ya aktaracak olan projelerini tanıtmak için gelen HES şirketine Fındıklılılar bir kez daha geçit vermedi. Isırgan otu ile karşılanan şirket yetkililerinin bir bölümü çareyi kaçmakta buldu.

ISIRGAN OTLU EYLEM
ÇED toplantısının yapılacağını duyan halk, Fındıklı merkezinde toplanarak Fındıklı Halk Eğitim binasına doğru yürüyüşe geçti. “Dereler özgürdür, özgür akacak” sloganlarıyla yürüyen Fındıklılılar halk eğitim binasının önünde toplandı.
Fındıklı Halk Eğitim binasında halkı bilgilendirmek için kaymakamlıktan izin alan Çayen Enerji A.Ş, halkın yoğun tepkisinden ve halkın toplantıya katılmamasından kaynaklı “halkı bilgilendirme toplantısı” yapamadı.

13’de başlaması gereken toplantıya kimse katılmayınca Fındıklı Derelerini Koruma Platformu temsilcileri salona girerek tutanak tutulmasını istedi. Gelen şirket yetkililerine hediye olarak kavanoz içinde dere suyu ve ısırgan otu verildi.

Bir grup DSİ ve şirket yetkilileri apar topar toplantı tutanağını hazırlayarak kaçtı. Halka gösterilmeyen tutanak konusunda şüphelenen Fındıklılıların tepkisi üzerine binada kalan şirket yetkilileri bir süre dışarı çıkamadı. Özel bir mühendislik şirketinde çalışan üç yetkili ile ayrı tutanak tutuldu ve halk tulum çalarak kutlamalar yaptı. (Evrensel)