Fatsa ve Ünye’de siyanürlü maden aramaya karşı halkın kurduğu direniş çadırının 16 Eylül’de yakılmasının ardından yapılan açıklamada “Buradayız, varız, toprağımıza sahip çıkıyoruz. Bu yanık çadır bu biçimiyle kalacak. Mücadelemizin sembolü olacak. Yenisini yapacağız” denildi.

Açıklamada direniş çadırının mücadelenin bir parçası olduğu belirtilerek, “Bizler biliyoruz ki, hukuksal süreçle yetinemeyiz. Haklı mücadelemizi fiili ve meşru mücadeleyle devam ettiriyoruz. Buradaki ‘direniş çadırımız’ da bunun bir parçasıydı” ifadeleri kullanıldı.

‘GELECEĞİMİZİN YOK EDİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ’

Daha önce pankartların ve brandanın da kesildiği belirtilerek, “Bizler Fatsa ve Ünye halkı olarak oluşturduğumuz Fatsa Ünye Doğa Koruma Platformu birlikteliğiyle geleceğimizin yok edilmesine izin vermeyeceğiz. Kesseler de yaksalar da mücadelemiz durmayacak. Ormanlarımızı kestiler, sularımızı kuruttular, topraklarımızda heyelan olmasına neden oldular. Kendimiz için yaptığımız yolumuzu işgalci mantığıyla kullanıyorlar. Yarın siyanür kullanmaya başladıklarında yalnızca bizim değil, tüm Karadeniz’i tehdit edecekler. Bu tehlikeli süreci durdurmak için yapılan saldırılar bizleri durduramayacak, daha çok kenetleneceğiz, daha çok mücadele edeceğiz” denildi.

‘ARTIK HER YERDE OLACAĞIZ’

Artık her yerde olacağını belirten platform, “Çadırımızın yakılması bizleri yeni mücadele biçimlerine yöneltti. Artık her yerde olacağız. Fatsa’da, Ünye’de, Altınordu’da, Ankara’da, şirketin kapısında… Direniş çadırı devam edecek hem de daha canlı ve hareketli olarak. Çadırımıza yapılan saldırıyı yargıya taşıdık. Bu yanık çadır bu biçimiyle kalacak. Mücadelemizin sembolü olacak. Yenisini yapacağız” dedi.

‘HER TARAFTAN SESİMİZİN BENZERLERİ YÜKSELİYOR’

Türkiye’nin her yerinin talan edildiği belirtilen açıklamada, “Talan ve yağma Türkiye’nin her köşesinde devam ediyor. Enerji adı altında sularımız, derelerimiz, rüzgarlarımız satıldı. Şimdi de madenler satılarak talan ediliyor. Bunlar yapılırken de geleceğimiz yok ediliyor. Ekolojik denge altüst ediliyor. Kısacası Türkiye yok ediliyor. Türkiye’nin her tarafından bizim sesimizin benzerleri yükseliyor. Birleşerek, dayanışarak geleceğimizin yok edilmesine izin vermeyeceğiz” denildi.

‘BİRİLERİ KAR ELDE EDECEK DİYE KANSERDEN ÖLMEYECEĞİZ’

Açıklama sonunda herkes mücadeleye çağırılarak, “Burada verdiğimiz mücadele, ‘siyanüre hayır’ haykırışımız yalnızca burada yaşayan bizler için değil civar yörelerde yaşayan insanlar ve var olan tüm hayvanlar, bitkiler, canlılar kısacası yaşam içindir. Karadeniz insanının kaderi birileri kar elde edecek diye kanserden ölmek olmayacak. Bu tehlikenin sonu yok olmaktır. Bu duruma karşı her kurumu, kuruluşu ve insanlarımızı ‘Buradayız, varız, toprağımıza sahip çıkıyoruz’ demeye, var olmaya çağırıyoruz” denildi.

Kaynak: Sendika.Org