Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü'nde iki gün önce askıya çıkan Doğuş ve Bilgili Holding ortaklığına ait Fatih Ormanı içindeki Park Orman projesiyle ilgili ÇED dosyasına göre orman için öngörülen yapılaşma oranı yüzde 56'yı buluyor.

Projenin ÇED tanıtım dosyası bin 300 sayfadan oluşuyor. Hassas, sürdürülebilir ve kontrollü olarak üç alana ayrılan Fatih Ormanı'nda yapılaşmanın kesinlikle yasak olduğu hassas bölüm 63 hektar ve oran olarak yüzde 42'den oluşuyor. İmara açılan ve çeşitli yapıların bulunacağı belirtilen sürdürülebilir kısıma yüzde 42 ve 62.76 hektar alan ayrılırken, kontrollü bölüm olarak ayrılan kısıma ise yüzde 14 oran ve 21.57 hektar alan ayrılmış durumda.

ORMANIN YÜZDE 56'SI YAPILAŞMAYA AÇILIYOR

Sürdürülebilir ve kontrollü bölümler birleştirildiğinde Fatih Ormanı'nda yapılaşmaya açılacak toplam alan yüzde yüzde 56'yı bulurken, bu alanın büyüklüğü ise 84 hektara ulaşıyor.

Tanıtım dosyasında sürdürülebilir alanda yapılması planlanan yapılar arasında mola noktaları olarak belirlenen cafe ve tur güzergahları (bisiklet, koşu ve yürüyüş yolu), seyyar tuvaletler ve bisiklet masaları bulunuyor.

Kontrollü olarak ayrılan alanda ise kır evleri (bungalovlar), alışvriş birimleri, dini tesis, tematik parklar, kapalı ve açık otoparklar, reakratif amaçlı tesisler, spor salonları, idare ve ziyaretçi merkezi, doğa müzesi, hediyelik eşya yeri ve yöresel satış birimleri gibi yapılar bulunabilecek.

Dosyada dikkat çeken bir ayrıntı ise hazırlanacak avan projeye göre imar planının oluşturulacağı yönündeki ifade. (İleri Haber / Rıfat Doğan)