Diyarbakır'da Dicle Nehri üzerinde yapılması planlanan ve daha önce olan 3 hidroelektrik santral (HES) projesinden birinin Eylül 2014'te iptal edilmesinin ardından geriye kalan 2 HES projesi içinde iptal kararı alındı.

Dicle Vadisi ile tarihi On Gözlü Köprü'yü sular altında bırakacak ve büyük doğa tahribatı yaratacak olan Dicle-II Regülatörünü ve HES projesi tepkiler üzerine Eylül 2014 tarihine iptal edilmesinin ardından vadi üzerinde yapılması planlanan 2 HES projesi daha iptal edildi.

Alınan bilgilere göre; Dicle-II Regülatörü ve HES projesine ilişkin olarak projenin alan yönetimi sınırları içinde olduğu, bunun da UNESCO sürecini ve bu kapsamda dünya mirası olarak sunulacak olan Hevsel Bahçelerini ve Dicle Vadisi'ni olumsuz etkileyeceği üzerine iptal edilmesinin ardından geçtiğimiz günlerde Dicle-I ve Dicle-III içinde iptal kararı alındı.

HES'lerin iptal kararı, projelerin kamuoyunda büyük tepki toplaması, doğa ve tarih tahribatı yaratacağından dolayı alındığı belirtiliyor. Hafta içerisinde alınan kararın Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne de ulaştırıldığı öğrenildi.

Dicle-II Regülatörü ve HES projesi de 17 Eylül 2014 tarihinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından, kentteki sivil toplum örgütlerinin tepkisi ve projenin tarihi Diyarbakır surlarının UNESCO Dünya Kültür Mirası listesi adaylık sürecini etkileyeceği gerekçesiyle iptal edilmişti.

Kaynak: Evrensel