BM’nin uzamanlar grubu GIEC, küresel ısınmadan kaynaklı deniz seviyesinin 2007’de yapılan tahminlerden yüzde 60 daha hızlı bir şekilde yükseldiğini belirtti.

Üç iklim uzmanı tarafından yapılan araştırma, İngiliz "Environmental Research Letters" dergisinde yayınlandı. Giec’in 2003 yılı verilerine dayanarak 2007 yılında yaptığı tespitler 2010 yılına kadar deniz seviyesinin yılda ortalama 2 mm yükseleceğini gösteriyordu.

SEVİYE YILDA 3,2 MM ARTIYOR

GIEC uzmanları bu kez, deniz seviyesinin tahmin edilenden yüzde 60 daha hızlı yükseldiğini ortaya koydu. Buna göre deniz seviyesi yılda ortalama 3,2mm artıyor.

YÜZYILIN SONUNDA 18 CM'DEN 59 CM'YE YÜKSELECEK

GIEC 2007’deki raporunda, özellikle küresel ısınmadan kaynaklı suyun genleşmesinden kaynaklı olarak deniz seviyesinin yüzyılın sonuna kadar 18 cm’den 59 cm’ye yükseleceği öngörüsüne bulunuyordu.

Çok sayıda yeni araştırmadan sonra üç iklim uzmanı su seviyesindeki yükselmenin bir metreyi bulabileceği, hatta geçebileceğini kaydetti.

BANGLADEŞ GİBİ ÜLKELER YOK OLACAK

Amerikan Tempo Analytics şirketinden ve araştırmanın eş-yazarlarından olan Grant Foster "Bu da şu anlama geliyor: Büyük bir nüfus yoğunluğunun olduğu deniz seviyesinin bir metre altındaki Bangladeş gibi alanlar yok olacak," dedi.

"İklimden kaynaklı yüzlerce milyon mülteci, kaynaklara erişim için olası savaşlar ve her çeşit çatışmalar olacak," diyen Foster, "New York gibi büyük kıyı kentleri açısından beklenen etkileri muhtemelen Sandy kasırgası sırasında görülenlerdir," diye ekledi.