T24 yazarlarından Nurcan Baysal, Cudi Dağı'nda TSK'nın top atışları nedeniyle çıkan, iki gündür devam eden ve yetkililerin 'duyarsız' kaldığı yangınla ilgili bir yazı kaleme aldı. Baysal, "Endişeye gerek yok, yangın Cudi’de!" başlıklı yazısında, devlet yetkililerinin yangın karşısındaki tutumundan ziyade çevreci örgütlerin tavrına dikkati çekerek, "Devletin Cudi’de kendi çıkardığı yangını, kitlesel bir tepki olmadıkça söndürmeyeceği açık. Ama bugün benim konum Kürd’ün dağlarını yıllardır yakan devlet değil. Bugün sözüm bu yangınları yıllardır bir film izlermişçesine izleyen bir kısım çevre örgütleri ve çevrecilere…" diye yazdı.

Baysal'ın yazısının bir kısmı şöyle:

[...]Cudi’deki yangına Batı’daki çevrecilerin çok az bir kısmı tepki verdi (ki bu yazım onlara değildir). Yangın çıktığından beri, Türkiye’nin bilinen çevre örgütlerinden ve çevre katliamlarında sık gördüğümüz çevrecilerin ciddi bir kısmından ses çıkmadı. Ne de olsa yanan Kürdün dağıydı!

Yangın yeri Cudi dağı olunca, hele ki yangını çıkaran TSK’nın top atışı olunca, doğaseverlerin çoğunluğu sus pus oluverdi yine. O yangınla Cudi’de ölen kartal, geyik, kuş, arı, böcek… tüm bu hayvanların suçu Kürdün doğasının parçası olmaktı. Çevremde o kadar çok doğasever tanıdığım var ki… 2 gündür Cudi için onlardan bir ses çıksın diye bekliyorum, ama o ses çıkmıyor.

[...]Şimdi düşünüyorum da, bugün Cudi’ye ses çıkarmayanlar, sizler 90’larda Bölge halkına, Bölge doğasına ne yapıldığını da biliyordunuz büyük ihtimal ve aslında bizlere bu zulümlerin yapılmasına göz yumdunuz. Bizler de bildiğinizi biliyorduk, ama kendimizi sizlerin bilmediğine inandırarak avuttuk!

Tam da yazıyı yazdığım sırada, 17:00 haberlerinde NTV yangın haberlerini veriyor. Atina yangınından sonra İzmir Aliağa’daki yangını verirken, 2 gündür yanan Cudi Dağı Türkiye’nin haberlerine konu bile olamıyor!

Ne diyelim kardeşim! Ormanlar yakılıyor, hayvanlar ölüyor, doğanın ırzına geçiliyor ama endişeye gerek yok, yangın Cudi’de…

(Fotoğraf: @FaysalSaryldz

Yazının tamamına gitmek için
tıklayınız