Şırnak'ın Silopi ilçesinde yer alan Cudi Dağı'nın eteklerinde bulunan köylerin kırsalındaki ormanlık alanda, Çalışkan Hudut Taburu'ndan yapılan top atışları nedeniyle çıkan yangın, rüzgarın etkisiyle giderek büyüyor. 3 gündür devam eden yangını söndürmek üzere yapılan tüm çağrı ve bulunulan girişimlere rağmen yetkililerin duyarsızlığını sürdürmesi nedeniyle yöre halkı kendi imkanları ile söndürmeye gayret ediyor.

Yangın sonucu yüzlerce dönümlük alanın küle dönmesinin yanı sıra arazideki birçok canlı hayvan türü de yanarak telef oldu.

Arazi koşulları nedeniyle yangın yerine ulaşamayan Şırnak ve ilçe belediyelerine ait iş makineleri ise yangının daha fazla yayılmasını engellemek için birçok alanda hendekler kazmaya başladı.

HDP'Lİ VEKİL DE SÖNDÜRME ÇALIŞMALARINDA

Yurttaşlarla beraber yangın söndürme çalışmalarında HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız da yer aldı.

Yangının askerler tarafından bilinçli bir şekilde çıkarıldığını söyleyen Sarıyıldız, "Bu alanları tamamıyla insansızlaştırmak istiyorlar. Bu yangın, Türkiye'nin farklı bir yerinde olsaydı devlet şu an bütün imkanlarıyla seferber olmuştu" sözleriyle maruz kaldıkları ayrımcılığı da ortaya koydu.

Gün içerisinde uzun uğraşlar sonucu Şırnak Valisi'ne ulaşabildiklerini de aktaran Sarıyıldız yapılan görüşmede helikopterlerle yangına müdahale edileceğinin söylenmesine rağmen, şu ana kadar bu tür bir girişime şahit olmadıklarını ifade etti. Sarıyıldız, "Devletin Kürdistan'da kendi çıkardığı yangınlara da herhangi bir şekilde müdahale etmediğini de biliyoruz" dedi.

YURTTAŞLAR GECEYİ CUDİ'DE GEÇİRECEK

Tüm Şırnak halkına yangının bulunduğu alana gelip, söndürme çalışmalarına katılma çağrısında bulunan Sarıyıldız, "Herkes bu doğa katliamına karşı seferber olmalıdır. Yangın tamamen kontrol altına alınmadan bu alandan çıkmayacağız. Geceyi de burada geçireceğiz" dedi.

(DİHA / Fotoğraflar: @FaysalSaryldz)