Cudi Dağı'nda askerlerin attığı havan topu sonrasında çıktığı iddia edilen yangın kontrol altına alındı. Yüzlerce hektar arazinin kül olduğu ve yeşilin siyaha döndüğü bölgede, başta sürüngen hayvanlar olmak üzere binlerce canlı yok oldu.

Dicle Haber Ajansı'nın (DİHA) haberine göre, Şırnak'ın Silopi ilçesine bağlı Çalışkan (Gite) beldesinde bulunan Çalışkan Hudut Taburu'nda 15 Temmuz günü Aksu (Herbol) ve Damlaca (Silip) köyleri kırsallarına atılan havan topları sonrasında çıkan yangın kontrol altına alındı. Çıktığı bölgelerin ağaçlık alan olması nedeniyle kısa sürede geniş bir alana yayılan yangın, rüzgârın etkisi ile kısa sürede Aksu köyüne 35 kilometre uzağında bulunan Ballıkaya (Biliga) köyü kırsalına ulaştı.

Devletin seyirci kaldığı yangına yurttaşlar kendi imkânları ile 3 gündür müdahale ediyor. Kazma, kürek, çalı ve çırpılarla yangını söndürmeye çalışan yurttaşlar, zaman zaman rüzgârın sert esmesiyle zor anlar yaşadı. Silopi ve Görümlü (Bespin) belediyelerinden gönderilen iş makineleri yangının önünü kesmek için hendekler kazıldı. İş makineleri ve yurttaşların büyük çabası sonucunda yangın Ballıkaya köyü kırsalında bulunan ormanlık alana ulaşmadan kontrol altına alındı.

HER ŞEY YOK OLDU  

Aksu köyü ve ormanlık alanı tamamen yanarken, yüzlerce hektar alanın küle döndüğü, yeşil alanların yerine arazinin siyah bir örtü ile kaplandığı görülüyor. Yangın sırasında başta meşe, palamut, menengiç ağaçları olmak üzere çok sayıda ağaç yanarken, yılan, kertenkele, kaplumbağa, çekirge gibi onbinlerce canlıyı telef oldu.

‘MİLYONLARCA CANLI TELEF OLDU’      

Yangının çıktığı ilk günden itibaren yangına müdahale eden Görümlü Belde Belediye Eşbaşkanı Abdulgafur Rüzgar, yüzlerce hektar alanının yok olduğunu belirti. Rüzgar, devletin yangına seyirci kaldığını belirterek "İmkanlarımız dahilinde fedakar halkımızın girişimleri ile yangın çıktığı ilk andan itibaren yangını söndürmeye çalıştık. Rüzgarın etkisiyle bu alanlarda bulunan başta ağaçlar olmak üzere milyonlarca canlı yanarak telef oldu" dedi.

BÖLGEDE NÖBET SÜRÜYOR      

Yangının büyümesinin önüne geçen yurttaşların nöbet eylemi sürerken, iç bölgelerde soğutma çalışması yapılamadığından bölgede dumanlar yükselmeye devam ediyor.

DOĞA TALANI   

Ciner Grubu'na ait Aksu köyünde bulunan kömür ocaklarının yarattığı doğa katliamı ve askerlerin top atışları sırasında yanan bölgelerin aynı karede yer alması, devletin Cudi Dağı'nda yarattığı doğa katliamını gözler önüne seriyor.

Geniş araziler üzerinde neredeyse dağın tamamının kazıldığı görülürken, kazılan yerlerden çıkarılan toprağın döküldüğü yerde metrelerce yükseklikte yapay tepeler oluşuyor.

Yangın sırasında madenlerde çalışan onlarca iş makinesi olmasına rağmen yangına müdahalede bulunulmaması ise dikkat çekiyor.