Antalya Orman Bölge Müdürlüğü’nün dünyaca ünlü Çıralı kumsalını “mesire yeri” olarak Ormanspor’a kiralamaya dayanak yaptığı yönetmeliğin yedi yıl önce yürürlükten kalktığı ortaya çıktı.

 

Ulupınar Köyü Muhtarlığı, SS Ulupınar Çevre Koruma ve İşletme Kooperatifi, Antalya Isparta Burdur Denizli Kaş Platformu’nun yaptığı yazılı basın açıklamasında, Türkiye‘nin en önemli doğa abidesi olan Çıralı’nın bu güzelliğinden dolayı her daim saldırıya uğradığına dikkat çekilerek. “1990 yılında golf sahası, 1997 yılında çöp sahası, bugün ise mesire alanı ve spor kompleksi tahsis ve kiralama sorunuyla karşı karşıya kalmıştır” dendi.

 

Açıklamada,  ”Orman Bölge Müdürlüğü, 03 Ağustos 2005 tarih ve 2005/9264 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlükten kaldırılmış olan 28 Temmuz 1985 tarih ve 18825 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan, Gençlik ve Spor Kulüpleri yönetmeliğinin 35/C maddesi gereğince belirli esas şartlarda ve 2886 sayılı kanun hükümleri gözetilerek senelik 5.000 TL ( tahmini bedelle) Antalya Ormanspor’a kiraya vermiştir. Kiralamaya dayanak yaptıkları yönetmelik yedi yıl önce yürürlükten kalkmıştır” dendi.

 

Yürürlükten kalkmış olan yönetmelikteki bu esas şartlara dahi uyulmadan ve kiralama şartnamesine de uyulmayan kiralama yapıldığı öne sürülen açıklamada, şöyle dendi: “Daha sonra ise emredici kurala ve ayrıca spor kulüpleri için çıkarılan 16 Haziran2004 günlü ve 25494 numaralı Resmi Gazetede yayınlanan Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü sponsorluk yönetmenliğine de uyulmadan Antalya Ormanspor yöneticileri tarafından söz konusu 18.297 metrekare alan yer senelik 55.000 TL’ ye (çok az ) ve 10 yıllığına sponsor sözleşmesi ile 3. Şahsa kiraya verilmiştir. Böylece hem hukuk, hem de Antalya’da son kalan en bakir alanı tahrip edilmek istenmiştir.”

 

Açıklamada, bu nedenle tahsisin, inşaat ruhsatının iptali istenerek, “Bu konuların tam olarak ortaya çıkarılması için müfettiş gönderilmesini, usulsüz ve hukuka aykırı tahsis- kiralama yapanların gerekli işlemlere tabii tutulmasını talep ediyoruz” dendi.

 

Açıklamada, “Dün golfü ve çöpü iptal ettirdik, bugün de kanuna aykırı tahsis ve kiralamanın iptal edilmesi gerektiğini biliyoruz” denerek, Çıralı halkı ve doğaseverler olarak bir daha da Çıralı’ya el sürülmesinin önlenmesini talep edildi.

 

Açıklamada ayrıca, bugün Çıralı’da yaşananların mesire alanı sorunu olduğuna dikkat çekilerek, “18.297 metrekarelik alan, 1. Derece Doğal Sit Alanı ve Caretta carettaların yumurtalarını bıraktığı sınırdır. Spor kompleksi, 20 bin metrekarelik alandır ve 1. Derece Doğal Sit Alanı ve yine Caretta carettaların yumurtalarını bıraktığı sınırdır. Ormanlarımızı, Caretta carettalarımızı, 18 endemik bitkimizi emanet ettiğimiz Orman ve Su İşleri Bakanlığı, bu iki tahsis- kiralama ile bölgeye gözü gibi bakan, ekolojik tarım ile, eko-turizm yapan Çıralı halkını hem hüsrana uğratmış, hem de büyük bir skandala imza atmıştır” dendi.

 

iguneltr.wordpress.com