Antalya’da dünyanın en iyi plajları arasında gösterilen, 1’inci Derece Doğal Sit Alanı içerisinde yer alan Çıralı sahilinin orman içi dinlenme yeri olarak kiralanması işlemi, mahkeme tarafından iptal edildi.

Kemer İlçesi’ne bağlı Ulupınar Köyü’nde bulunan ve caretta caretta’ların üreme alanı Beydağları Sahil Milli Parkı sınırları içerisinde yer alan 1’inci Derece Doğal Sit Alanı Çıralı Sahili’ndeki 18 dönümlük alanın, orman içi dinlenme yeri haline getirilmesi ve kiralanması işlemi mahkeme tarafından iptal edildi.

Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun ’orman içi dinlenme yeri olarak kiralanmasında sakınca yoktur’ yönündeki kararının ardından, 2011 yılı Temmuz ayında Orman Genel Müdürlüğü’nce yıllık 5 bin lira bedelle Ormanspor’a kiralanan alan, aynı gün imzalanan ’sponsorluk sözleşmesi’ ile Ormanspor tarafından yıllık 55 bin liraya bir turizmciye ’günübirlik alan’ olarak işletilmek üzere kiraya verildi.

YÜRÜTMESİ DURDURULDU

Bu süreçte bölge halkı ve çevreciler çeşitli eylemlerle seslerini duyurmaya çalıştı, konuyu yargıya taşıdı. Antalya Bölge İdare Mahkemesi 15 Haziran 2012 tarihli kararında, alanın ’orman içi dinlenme yeri’ olarak kiralanmasına ilişkin mevzuata uyarlılık bulunmadığına hükmederek, yürütmenin durdurulmasına’ karar verdi.

PROJE VE KİRALAMA İPTAL

Açılan iki ayrı dava geçen günlerde sonuçlandı. Antalya 2’nci İdare Mahkemesi, projenin iptaline karar verdi. Antalya 1’inci İdare Mahkemesi ise alanın orman içi dinlenme yeri olarak tesciliyle kiraya verilebileceğine ilişkin kararı iptal etti.

KÖYLÜLER KAZANDI

Çıralı’ya ilişkin dava sürecini hem köylüler hem de Antalya Barosu adına yürüten Avukat Tuncay Koç, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü’nün verdiği kararlara ilişkin iki ayrı dava açtıklarını söyledi. Dava süreci sonunda Çıralı köylülerinin amaçlarına ulaştığını vurgulayan Koç, "Orman Bölge Müdürlüğü’nün alanın vasfını değiştirip orman alanından mesire yerine çevirmesi ve Ormanspor’a kiraya vermesi işlemi, mahkeme tarafından iptal edildi. Bu köylülerin bir kazanımıdır" dedi.

Tuncay Koç, mahkeme kararlarıyla birlikte Çıralı sahilinin mesire yeri olarak kullanılamayacağını kaydetti. (Hürriyet)