İstanbul’da bulunan Yetişkin Eğitimi Uygulama ve Araştırma (YUVA) Derneği ofisinin çatısına güneş panelleri yerleştirdi.

YUVA Derneği, 5 Haziran Çevre Günü’nü Kadıköy’deki ofisinin çatısına güneş panelleri yerleştirerek kutladı. Bu şekilde elektriğinin tamamını temiz enerjiden sağlamayı hedefleyen YUVA Derneği, ofisinde güneş enerjisinden kendi elektriğini kendi üreten Türkiye’deki ilk sivil toplum kuruluşu oldu.

Yaşam boyu öğrenme üzerine çalışan YUVA Derneği aynı zamanda doğa ve insan hakları kavramlarını bir araya getirmeyi amaçlıyor ve bunun için projeler ve savunuculuk faaliyetleri yürütüyor.

Bu doğrultuda atılması gereken adımlardan ilkinin Derneğin çevresel maliyetlerini düşürmek olduğuna inanan YUVA Derneği Genel Direktörü Erdem Vardar ‘Derneğimize olduğu kadar gezegenimizin geleceğine de yaptığımız bu yatırımın diğer kişi ve kurumlara da örnek olmasını umuyorum. Kendi çalışma ortamımızı sıfır karbonlu hale getirmekteki ilk adımımızı bu şekilde atmış bulunuyoruz’ dedi.

Yakın geçmişimizde yaşanan kazalar, kömür ve nükleer gibi enerji kaynaklarının ekonomik maliyetlerinin yanında çok ciddi sosyal ve ekolojik maliyetlere sahip olduklarını da gösterdi. Çağımızın en büyük felaketi olmaya aday İklim Değişikliğinin de sürdürülebilir tek çözümü enerjinin etkin kullanımı ve güneş ve rüzgar gibi temiz enerji kaynakları.

Vardar ekledi, ‘Bir yetişkin eğitimi kurumu olarak  üzerinde çalışmamız gereken en önemli konulardan bir tanesi sürdürülebilir yaşam pratikleri geliştirmekte bireylere, şirketlere ve karar vericilere destek olmaktır. Çünkü iklim değişikliği felaketini alt edebilmek için hep birlikte çalışmamız gerekiyor’.   

Güneş enerjisi sadece geçtiğimiz sene dünyadaki kurulu kapasitesini %35 arttırak 37,000 MW’a ulaştı. Şebekeye bağlı 18.3 GW’lık güneş enerjisi ile birinciliğini sürdüren Çin’in ardından gelen ve 2011 yılında Fukuşima Felaketi’ni yaşayan Japonya sadece bir yılda kurulu kapasitesini iki katına çıkartarak 13.5 GW’a ulaştı.

Bir güneş ülkesi olan Türkiye’deki kurulu kapasite ise dramatik şekilde 9 MW ile sınırlı kalmış durumda. (Demokrat Haber)