Cerattepe'de madencilik faaliyetlerinin durdurulması için açılan davanın yarın görülecek karar duruşması öncesinde Artvin'de tüm eylemler yasaklandı.

Artvin’in Kafkasör Yaylası Cerattepe Mevkii’nde madencilik faaliyetleri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, ‘Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu’ raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan Türkiye’nin en büyük çevre davasında karar duruşması yarın Rize İdare Mahkemesi’nde görülecek.

Artvin Cerattepe’de Cengiz Holding tarafından işletilmek istenen altın madenciliğine karşı açılan davanın karar duruşması için birçok çevre örgütü ve yöre derneği de Rize’de olacak. Davayı izlemek isteyen yaşam alanı savunucularının ise kente alınmayacağı belirtiliyor.

26 yıldır Cerattepe’de madencilik faaliyetlerine izin vermeyen Artvinliler, son olarak Cengiz Holding’in maden girişimine karşı 751 gerçek ve tüzel kişi ve 61 avukat ile Türkiye’nin en büyük çevre ve yaşam hakkı davasını açmıştı. “ÇED olumlu raporunun iptali ve madencilik faaliyetlerinin durdurulması” istemiyle açılan davanın karar duruşması 19 Eylül’de yapılacak. Daha önce 2 kere iptal edilen madenin karar duruşması aylardır bekleniyor ve yaşam alanı savuncuları davaya katılım çağrısı yapıyor. Ancak, Cerattepe davasına müdahil olanların dışındaki kişi ya da grupların Rize’ye girişine izin verilmeyeceği öne sürülüyor. 

Ayrıca, Rize ve Artvin polisinin, Rize’deki duruşma öncesinde olağanüstü önlemler alacağı da kaydedildi. Artvin’den kaldırılacak otobüslerle duruşmayı izlemek üzere Rize’ye gelecek grupların önünün Rize il sınırında polis tarafından kesileceği ve davaya müdahil olmayan kişilerin geçişine izin verilmeyeceği belirtiliyor. Rize Emniyet Müdürlüğü’nün de çevre illerden takviye polis ekipleri istediği dile getiriliyor. Sorunun çözümü için Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, avukat Bedrettin Kalın ve dernek yöneticilerinin Artvin Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü ile görüştüğü öğrenildi. 

TÜM EYLEM VE ETKİNLİKLER YASAKLANDI

Ancak Artvin Valiliği yazılı bir açıklama yaparak il genelinde tüm eylem ve etkinliklerin 1 ay boyunca yasaklandığını açıkladı. OHAL kapsamında alındığı ifade edilen açıklamada şöyle denildi:

"Artvin İli genelinde; 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanununun 11/m  maddesi, 2911 sayılı kanunun 17 maddesi, 5442 sayılı kanunun 11. Maddesi hükmü uyarınca İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün 14/09/2016 tarihli ve 6291 sayılı yazısı gereği alınan karar doğrultusunda, mevcut huzur ortamının devamı, kamu düzeninin bozulmaması ile vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla; her türlü yürüyüş, basın açıklaması, toplantı, miting, çadır kurma, oturma eylemi, stant açma, afiş, pankart, bildiri vb. türündeki tüm etkinlikler, bu etkinlikler öncesi, sırası ve sonrasında oluşabilecek şiddet hareketleri gerekçesi ile 19.09.2016-19.10.2016 tarihleri arasında yasaklanmıştır."

KAYNAK: EVRENSEL