SONER AYDIN/ Demokrat Haber

Mersin Nükleer Karşıtı Platform üyeleri ve nükleer karşıtları sahte imza ile onaylandığı iddia edilen ÇED raporu ile ilgili açıklama yaptı.

Platform adına konuşan NKP Dönem Sözcüsü Dr. Ful Uğurhan, “Bu raporu hazırladığı ileri sürülen sorumlu nükleer enerji mühendislerinin imzaları da sahteymiş. TMMOB’un talebi üzerine yapılan imza incelenmesinin ardından, hakkında ÇED Olumlu Kararı verilen nihai ÇED Raporu’nda imzası bulunan nükleer enerji mühendisinin, raporun tesliminden 6 ay önce işten ayrıldığı, ayrılan mühendisin imzasının raporda taklit edildiği ortaya çıktı” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın raporun sunulduğu tarihten önce işten çıkartılan mühendislerin yerine atılan sahte imzalarla hazırlanan raporu onayladığını ifade eden Dr. Uğurhan, “Zaten başından beri karanlık bir şekilde giden ÇED süreci, sonuç itibariyle yüz kızartıcı yeni bir hal almış oldu. ÇED Raporunun iade edildiği 1 Ekim 2013 tarihli İDK toplantısı ile ÇED Raporunda değişikliklerin istendiği 24 Temmuz 2014 tarihli İkinci İDK toplantısındaki resmi kurum görüşleri gizlendi. Yurttaşların ve hukukçukların bilgi edinme hakkı gereğince sordukları sorular yanıtsız bırakıldı. Gelinen bu noktada 24 Temmuz 2014 tarihli ikinci toplantısında istenen değişikliklerin, herhangi bir nükleer enerji mühendisinin gözetimi olmadan hayata geçirildiği ve nükleer santrala verilen onayın, sahte imzalı bu raporla alındığının anlaşılması üzerine kamuoyuna açıklanmayan bilgiler daha da önem kazandı” diye belirtti.

Dr. Uğurhan, ÇED Raporuna atılan imzaların sahte olduğunun ortaya çıkmasını ‘Lüzumsuzlukla iştigaldir bu’ sözleriyle değerlendir Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’yi eleştirerek, “Oysa biz biliyoruz ki lüzumsuz olan nükleer santralardır ve elektrik üretmek bahanesi ile bugünümüzü ve geleceğimizi riske atan bir yöntemde ısrar etmek abesle iştigaldir” ifadelerini kullandı.

“Nükleer karşıtı mücadelemiz önümüzdeki günlerde daha da ivme kazanacaktır” diyen Dr. Uğurhan son alarak, “Öncelikle bölge halkı olarak yaşam hakkı savunuluculuğumuzu kitlesel olarak meydanlarda göstereceğiz. Bu amaçla Mersin Nükleer Karşıtı Platform olarak 15 Şubat’ta Mersin’de bir miting düzenliyoruz" dedi.