Türkiye'nin ilk nükleer santrali olması planlanan Akkuyu Nükleer Projesi'nin temeli bugün törenle Mersin'de atıldı. Nükleer santralin ÇED raporunun iptal edilmesi için açılan davalar bitmeden temelinin atılması, sivil toplum ve meslek örgütleri tarafından protesto edildi.

Akkuyu NGS’de temel atma töreni bugün gerçekleştirildi. Temel atma törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız ve Rosatom Genel Müdürü Sergey Kiriyenko, Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Fuad Akhundov ve yetkililer katıldı. 

2010 yılında dönemin Başbakanı Erdoğan ve Rusya Başbakanı Dmitry Medvedev arasında imzalanan anlaşmayla resmiyet kazanan nükleer santral projesi, atık depolama sorunu, güvenlik riski ve vereceği ekolojik tahribat nedeniyle çevre örgütleri ve sivil toplum kuruluşları tarafından yoğun bir muhalefetle karşılanmıştı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunu 1 Aralık 2014 tarihinde onaylamış; onaylama Rusya Devlet Başkanı Putin'in Ankara ziyaretine saatler kala yaşanmıştı.

20 milyar doların üzerinde bir yatırım öngörülen projenin temel atma töreni düzenlenriken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan Akkuyu Nükleer Güç Santrali ÇED raporunun iptal edilmesi için Greenpeace de dahil olmak üzere TMOBB, Barolar Birliği, Tabipler Birliği, Belediye, Nükleer Karşıtı Platform, Milletvekilleri ile pek çok sivil toplum örgütü, kurum ve kişinin açtığı davalar ise devam ediyor.

Davalar devam ederken temel atılmasının hukuksuz olduğunu ifade eden çevreciler de bugün Akkuyu'da. (Agos)