Başbakan Binali Yıldırım’ın “Çanakkale artık geçilecek” diye duyurduğu İstanbul-Çanakkale otoyolu projesinin güzergahında bulunan endemik bilgilerin taşınacağı ortaya çıktı.

Uzmanlara göre bitkiler, taşınmaları halinde endemik olma özelliğini kaybedecek. 

Evrensel’den Özer Akdemir’in haberine göre proje için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunda sadece belirli bölgelerde yetişen ve başka bölgelerde yaşama şansı bulunmayan endemik bitkilerin de taşınacağı belirtildi.

Endemik bitki, bulunduğu bölgenin ekolojik şartları yüzünden yalnızca o bölgede yaşayan ve başka bir yerde yetişme ihtimali olmayan yöreye özgü bitki türlerini kapsıyor.

1050 sayfalık ÇED raporunda otoyol güzergahında bulunan kılkuyruk, memek, yalancı ısırgan, uyuz otu, çavdar gibi endemik bitkilerin yakın çevreye taşınabileceği şu ifadelerle belirtildi: “Bitkisel toprağın sıyrılması ile faaliyet alanı ve yakın çevresinde bulunabilecek yukarıda belirtilen endemik, nadir ve nesli tehdit altında olan türlerin tohumları, proje alanı yakınlarında uygun habitatlara taşınacaktır.”

“TAŞINIRSA ENDEMİKLİĞİNDEN BAHSEDİLEMEZ”

Bartın Üniversitesi Ormancılık Politikası Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Erdoğan Atmış, “Eğer insan eliyle alınıp bir başka yere taşınırsa endemikliğinden bahsedilmez. Siz bir başka yerde endemik olan bir bitkiyi alıp başka bir yere taşırsanız taşıdığınız yerde artık endemik değildir” ifedesini kullandı. 

Şirketlerin para karşılığı üniversitelerden, endemik türün taşınabileceğine ilişkin rapor aldıklarını iddia eden Atmış, “Kısacası kendi kendimizi kandırıyoruz bu konuda” dedi.

“BİR ÖRNEK VERSİNLER”

Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu da, “Endemik bitki için görüldüğü yer zaten en uygun olan alandır. Bu bitkiler bu kadar kolay başka bir yere taşınıyorsa, kolayca üreyebiliyorsa neden bunları korumak için BERN, CITES gibi uluslararası sözleşmeler düzenleniyor? Nerelere taşınmış da endemik bitkiler aynı oranda varlığını sürdürmüş, bir örnek versinler”dedi.