Bergama Kozak yaylasındaki Çamuvlu köylüleri, köyün merasına yapılmak istenen RES'lerin ÇED toplantısına izin vermedi. El ele tutuşarak barikat oluşturan yüzlerce köylü şirket ve Çevre İl Müdürlüğü yetkililerini ÇED toplantısının yapılacağı duyurulan kahvenin avlusuna bile sokmadı.

KÖYÜN MERASINA RES YAPACAKLAR

Özer Akdmir'in Evrensel'de yer alan haberine göre, bilim insanlarının “ekolojik hassas bölge” olarak tanımadığı Kozak yaylası uzun süredir altın madencilerinin yarattığı doğa tahribatı ile gündemdeydi. Geçtiğimiz aylarda Kozak yaylasının önemli köylerinden Çamavlu yakınlarında RES direkleri yapılacağı haberi köylülerin tepkilerine neden olmuştu. Köylülerin tepkisi üzerine bir kez ertelenen ÇED toplantısı, dün yeniden yapılmak istendi.

Büyük oranda hayvancılıkla geçinen, 10 binin üzerinde hayvan varlığı bulunan köyün merasına yapılmak istenen RES'lere karşı çıkan köylüler, toplantının yapılacağı gün teyakkuza geçti. Çocuklarını da yanına alan kadınlı, erkekli yüzlerce köylüye İzmir, Bergama, Dikili, Burhaniye, Ayvalık gibi yakın yerlerden gelen ekoloji örgütlerinden yaşam savunucuları da destek verdi. Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç'in de aralarında olduğu eylemde yüzlerce köylü el ele tutuşarak ÇED toplantısı yapmak için gelenlerin önüne barikat kurdu.

TOPLANTI YAPMANIZA İZİN VERMEYECEĞİZ

Toplantı yapılması planlanan kahveye alınmayan şirket ve bakanlık yetkililerine Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, “Köylüler ve bizler sizlerin burada RES yapmanızı istemiyoruz. O yüzden ÇED toplantısı yapılmak istenen kahveye sizleri almayacağız” dedi. Ellerinde “Çamavlu merası doğa harikası”, “RES'ini de al git”, “Meramız için RES'tleşiriz”, “Ayır be yea”, “Başlatma RES’ine” yazılı dövizlerle zincir oluşturan köylüler Belediye Başkanı ve ÇED görevlileri arasındaki görüşme boşunca “Meralar bizimdir bizim kalacak”, “RES yapma boşuna yıkacağız başına”, “Çamavlu’da RES  istemiyoruz” gibi sloganlar ve alkışlarla gelenleri protesto etti. Gelen görevlilerin tutanak tutmak için bir dükkana girmek istemelerine de tepki gösteren köylülerin “Çıkın gidin köyümüzden, sizi istemiyoruz” sözleri üzerine zaman zaman gerilen ortamı Bergama Belediye Başkanı Gönenç yatıştırdı.

‘HALK BARİKAT KURDU GİREMEDİK’

Görevliler tutanağa “Halk toplantının yapılacağı kahve önüne barikat kurmuştur. Jandarmadan kahveye girmemizi sağlamaları için destek istenmiştir. Jandarma gerginlik yaşanacağını belirtmiştir. Halk proje ile ilgili bilgi almak istememiştir” yazarak araçlarına binip köyü terk etti. RES’çilerin köyden çıkışları da ıslıklar ve alkışlarla “Geldiğiniz gibi gideceksiniz”, “Bir daha buraya gelmeyin” sözleriyle protesto edildi. ÇED görevlilerinin köyden ayrılmasının ardından konuşan Bergama Belediye Başkanı Gönenç, köylülerin sağduyu ile yaşam alanlarına sahip çıkarak ilk kazanımı elde ettiklerini ancak bunun projenin iptal edildiği anlamına gelmediğini, tedbiri hiçbir zaman elden bırakmamak gerektiğini söyledi.

MERAMIZA KİMSEYİ SOKMAYACAĞIZ

Görüşlerini aldığımız Çamavlu köylüleri RES projesi ile ilgili Evrensel’e şunları söyledi:

Mustafa Kocataş (Köy muhtarı): Çamavlu merası Türkiye'de bir köye ait olan en büyük meralardan birisidir. Bergama’daki hayvanların yüzde 10’u bizim köyümüzde. Geçim kaynağımız hayvancılık. O yüzden meralar bizim can damarımız. meralarda bu tür bir faaliyete izin vermeyeceğiz.

Naime Öğüten: Koyunumuz, keçimiz, ineğimiz var. bütün gelirimiz hayvancılık. Onu da bozdurmak istemiyoruz. O yüzden meralarımıza RES dikilmesine karşıyız.

Filiz Sonsuz (Burhaniye Çevre Platformu): Burhaniye'den geldik. bu güzel insanların yanında olmak için. Zararsız olduğu iddia edilen o sistemin Karaburun köylülerine neler çektirdiğini hepimiz gördük. Direndikleri sürece birlikte olacağız. Bizim oralarda Kırtık köyünde de bugün RES ÇED toplantısı vardı. İlginç şeyler oluyor Kırtık'ta, diğer köylerde. Köy muhtarından duyduğumuza göre kaymakam RES’ten etkilenecek köylerin muhtarlarını çağırıp konuşmuş. Ne konuştuklarını bilmiyoruz ama rahatsız edeci bir durum.

Mefaret Uygun: Meramıza hiçbir şekilde girilmesini istemiyoruz. Ne rüzgar gülünü, ne başka bir şeyi. Hayvanlarımıza zarar verilmesini istemiyoruz. Geçim kaynağımız hayvancılık. Hayvanlar varsa biz varız, yoksa geçinemeyiz.

Erol Engel (Bergama Çevre Platformu): Çamavlu Kozak yaylasının en büyük köylerinden ibriis. Meranın varlığı bile başlı başına büyük bir zenginlik. 830 bin liralık bütçe ile İl Tarım Müdürlüğü mera ıslah projesi var. Bu proje varken kalkıp böyle bir yanlışa kapı aralanması kabul edilemez.

Bayram Özsürücü: Bizim gelirimiz hayvancılık. RES’lerin bize hiçbir katkısı olmayacağı gibi meralarımızı da mahvedecek. RES direği dikeceklerine bize hayvan versinler.

Ali Rıza Süren: Bizim meramız bu bölgedeki en büyük mera. Hepimiz çoluk çocuk bu meradan geçiniyoruz.