İstanbul'un Büyükçekmece sahilinde bulunan Albatros Korusu’ndaki ağaçlar belediye tarafından "tehlikeli" denilerek kesildi. Daha önce de korunun imara açılması nedeniyle tartışmalar çıkmıştı.

Büyükçekmece Belediyesi, 'Osuruk ağacı olarak bilinen aylantus ağaçları hızla yayılıyordu' diyerek Albatros Korusu'nda ağaçları kestiğini açıkladı. Koruluğa daha önce imara açılmak istenmiş ama halkın tepkisi sonucu bu engellenmişti

Birgün'den Olgun Kundakçı'nın haberine göre, İstanbul ’un Büyükçekmece sahilinde bulunan Albatros Korusu’nda ağaç katliamı yaşandı. Daha önce otel projeleriyle gündeme gelen Büyükçekmece Belediyesi’ne ait koruluk alanda onlarca yıllık ağaçların kesilmesi mahalle sakinlerinde endişe yarattı. Yaklaşık 30 dönümlük olan koru alanı, Belediye tarafından ticaret, konut ve turizm alanı ilan edilerek imara açılmış; en son geçen ağustos ayında satılmak istenen arazinin satışı, Büyükçekmece sakinlerinin tepkisiyle engellenmişti.

"AĞAÇLAR ÇEVRE GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDİYORDU"

Kökünden kesilen ağaçlara ilişkin Belediye’den şu açıklama geldi; Büyükçekmece Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Çağlayan Gürsel, “Osuruk ağacı olarak bilinen aylantus ağaçları hızla yayılıyordu. İstilacı ağaçların yayılması nedeniyle, kriminal olaylar oluyor, bu bölgenin güvenliğini tehdit ediyordu” dedi.

‘BETONLAŞTIRACAKLAR’

Albatros Korusu’nun bulunduğu Atatürk Mahallesi muhtarı Alkış Barış, “Onlarca yıllık ağaçlar ve genç çınar ağaçlarını kökünden kestiler, iz bırakmamak için arabalara yükleyip götürdüler. Albatros Korusu eskiden uluslararası ün yapmış bir kamp yeriydi. Yıllarca atıl bırakıldı. Korunun bir otel inşaatı veya herhangi bir betonarme yapıyla yok edilmesini istemiyoruz, halka açık bir park yeri olarak kalmasını istiyoruz” dedi. Albatros Korusu’nun bitişiğinde bulunan Büyükçekmece Jimnastik Kulübü üyeleri de kesime tepki gösterdi.

‘OSURUK AĞACI TEHLİKESİ’

Büyükçekmece Belediyesi Basın Danışmanlığı önce Albatros Korusu’nda ağaçların kesilmeyip budandığını savundu. Büyükçekmece Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Çağlayan Gürsel ise kestikleri ağaçların halk arasında ‘osuruk ağacı’ olarak bilinen aylantus ağaçları olduğunu ve bu ağaçların bölge güvenliğini tehdit ettiğini söyledi. Gürsel, “İstilacı olan bu ağaçların temizlenmesi için altı tane büyük, altı tane küçük ağaç kestik. Kent içindeki yerleşimlerde bu tür ağaçların olmaması gerekiyor. Orada şu an bir tane ağaç olsa iki sene sonra orası orman olacak şekilde kaplanıyor. Bu sefer kriminal bölgeler oluşuyor. Bu ağaçlar ileride tehlike yaratır. Burası görünüşte koruluk ama fonksiyonel olarak koruluk değil. O yüzden bu ağaçlardan bölgeyi arındırmak istedik” dedi. Gürsel, birçok ağacı sahil kesimine taşıdıklarını söyledi.

Bölgeyi ziyaret eden CHP Çevre Komisyonu üyesi Şeref Canbay ise “Aylantus ağaçlarının yanında, akçaağaç, dışbudak, çınar ağaçları da zarar gördü. Orası bir yamaçtır ve erozyonu en iyi önleyecek olan aylantus ağaçlarının kesilmesi çok yanlış. Boyları 15-20 metre olan en az 200 ağacın tepe dalları üstten kesildi ve sadece kökleri kaldı. Çınarları dozerlerle köklediler. Paramparça olmuş bu ağaçlar taşıdıkları yerde de tutmaz, kurur. Bu bölge Belediye tarafından yapılan tüzük tadilatıyla parkken turizm ticaret alanı yapıldı, buraya 5 yıldızlı otel yapılmak isteniyor” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Büyükçekmece Belediyesi’nin mülkiyetinde olan arazi otel projeleriyle gündeme gelmişti. Belediye tarafından ticaret, konut ve turizm alanı olarak imar değişikliğine gidilen arazi geçen ağustos ayında 48 milyon TL muhammen bedelle satılmak istenmiş, Büyükçekmece halkının eylemler yaparak koru alanının satılmasına tepki göstermesi üzerine ihale alıcı çıkmadığı gerekçesiyle iptal edilmişti.