BERLİN - Dünya nüfusu artıyor, küresel ısınma gıda ürünlerini tehdit ediyor. Son 30 yılda artan hava sıcaklığı yüzünden başta buğday, mısır, pirinç ve fasulye olmak üzere temel gıda stoklarının azaldığına dikkat çeken uzmanlar, uyarıyor. Hava sıcaklığının yıllık ortalama 2 derece artması ise kıtlığı tetikleyebilir.

Birleşmiş Milletlerin istatistiklerine göre şu anda nüfusu 7 milyar olan dünyamızda 1 milyar insan açlık sınırında yaşıyor, yeterli beslenemiyor. Yapılan son araştırmalar ise 2100 yılında ise nüfusumuz bir milyar artarak 10 milyara ulaşacağını gösteriyor. Artan hava sıcaklığı yüzünden yaşanacak kuraklığın da eklenmesiyle uzmanlara göre aç insan sayısı ikiye katlanacak.

Kuraklık ise en çok temel gıda ürünlerini etkileyecek. David Lobell’in başkanlığında Stanford Üniversitesi’nde görevli bir ekip kuraklığa ilişkin 1980-2008 yılları arasında yaptığı araştırmanın sonuçlarında açıkladı. Bilim dergisi Science’de yer alan sonuçlara göre gıda ürünleri kıtlığı yüzünden dünyayı büyük bir tehlike bekliyor.

SÜT VE ET MAMULLERİ DE ETKİLENECEK

İnsanın kalori ihtiyacının yüzde 75’ini karşıladığı buğday, arpa, mısır, fasulye ve pirinç en çok azalan gıda ürünlerin başında gelecek. Ayrıca ürünlerin hayvan yemi de olarak kullanması yüzünden süt ve et mamullerinde de talebi karşılayamayacağı belirtiliyor. Buğday ve mısır ise son 30 yılda yüzde 5 oranıyla en çok azalan ürünün başında geliyor.

İklim değişiklikleriyle bağlantılı olarak dünyanın değişik coğrafyalarında yağış miktarların azalması veya artması bilim insanlarının işini daha zorlaştırıyor. Zira uzmanlar hangi bölgelerin daha çok kuraklıktan etkileneceğine dair kesin bir tahminde bulunmaktan kaçınıyorlar.

Örneğin uzmanlar “Dünyanın mısır ve soya fasulyesi ihtiyacının yüzde 40’nın karşılandığı ABD’nin kuraklıktan nasıl etkileneceğine ilişkin öngörüde bulunmak zor” diyor. Ancak Kolombiya Üniversitesi’nde görevli ekonomi araştırmalar uzmanı Wolfram Schlenker’e göre uzun vadede ABD’de de hava sıcaklığının artmasıyla kuraklık yaşanacak.

YILLIK +2 DERECE YETERLİ

Schlenker “ABD diğer ülkelerden ders çıkartsın” diyor ve son 30 yılda Rusya, Türkiye, Meksika’da kuraklıkla bağlantılı olarak buğday üretiminin azalmasını örnek gösteriyor. Tüm bu faktörler gıda fiyatlarının artışını etkileyecek ve yıllık dünya ekonomisine milyarlarca Dolara neden mal olacak.

Merkezi Washington’da bulunan Uluslararası Tarımsal Araştırma İçin Danışma Grubu (CGIAR) ise oldukça karamsar bir tablo çiziyor. İnsanlığı büyük bir felaketin beklediğini savunan grup üyesi Andy Jarvis’e göre kıtlık için hava derecesinin yıllık ortalama 2 derece artması yeterli.

Çözüm kimi uzmana göre insanın elinde. Alman Spiegel dergisine konuşan Küresel Hasat Çeşitliliği Örgütü Başkanı Cary Fowler, çevre ve iklimle uyumla yeni gıda ürünlerinin üretilmesi imkan dahilinde. “Alternatif Nobel” ödülünün sahibi Fowler “İnsan hayatı her şeyin üstündedir, geç olmadan bir şeyler yapılmalı” diyor.

Roma merkezli örgüt geçtiğimiz yıl ise Norveç'in kuzeyindeki Spitsbergen adasında kurduğu Küresel Tohum Deposu ile gündeme gelmişti. Bir buz dağının altında inşa edilen depoda binlerce tohumun saklandığı ortaya çıkmıştı. 1000 yıla kadar bozulmadan tohumların saklandığı, deprem ve nükleer saldırılara dayanaklı ambarı dünya basını "kıyamet tohum deposu" olarak adlandırıyor.

ANF