Avrupa Bilim Vakfı'ndan bilim insanları, bir yanardağ patlamasının bu yüzyıl sonuna kadar insanlığın sona ermesine yol açabileceğini öne sürdü.

Strazburg merkezli vakfın internet sitesinde yer alan bilgiye göre, dünyayı tehdit eden afet risklerini araştıran bilim insanları, dev bir yanardağ patlamasının insan neslinin sonunu getirebileceğini ve bu durumun meydana gelme ihtimalinin yüzyıl sonuna kadar yüzde 5 ile 10 arasında olduğunu iddia etti.

1815'DE ENDONEZYA'DA MEYDANA GELEN PATLAMA

Bilim insanları, Endonezya'da 1815'de Tambora Yanardağı'nın patlaması sonucu yaklaşık 100 bin kişinin öldüğünü, bu patlamanın 1-8 ölçekli "volkan patlama indeksi"ne göre 7 şiddetinde olduğunu hatırlatarak bugünkü nüfus dağılımı göz önüne alındığında benzer bir patlamanın çok daha ağır sonuçlar doğurabileceğine dikkati çekti.

Yaklaşık 10 bin yıl önce başlayan Holosen dönemde 7 şiddetinde en az 7 yanardağ patlamasının meydana geldiğini, biri hariç tümünde dünya nüfusunun 1 milyardan az olduğunu belirten bilim insanları yüzyıl sonuna kadar insan sayısının 12 milyara çıkmasının beklendiğini vurguladı.

2010'da faaliyete geçen Eyyafyallayökül Yanardağı

Bilim insanları büyük bir patlamadan sonra atmosfere yoğun toz ve gazın püsküreceğini, bu durumun hava sıcaklıklarında son derece büyük değişikliklere yol açacağını belirterek İzlanda'da 1783'te Laki ve Endonezya'daki Tambora yanardağlarının patlamasından sonra kıtlık, kuraklık ve salgın hastalıkların baş gösterdiği örneğini verdi.

YANARDAĞ PATLAMALARI GÖZ ARDI EDİLİYOR

Afetlerle mücadelede uluslararası çabaların tsunami ve depremlerin sonuçlarının azaltılmasına yoğunlaştığını vurgulayan bilim insanları, çok daha büyük yıkımlara yol açabilen yanardağ patlamalarının göz ardı edildiğini ileri sürdü.

Bilim insanları bir "yanardağ izleme ağının" kurulması gerekliliğine işaret ederek bu ağın yılda yaklaşık 2 milyar dolara mal olacağını da belirtti.

Haberin devamı için tıklayınız