2 Milyon İstanbullu İnisiyatifi, teklif gelmediği için ihalesi iptal edilen 3. Köprü yapımını kapsayan Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin tamamen iptal edilmesi için hükümete seslenerek "Bu fırsatı kullanın" dedi.

3. Köprü Projesi'ni de kapsayan Kuzey Marmara Otoyolu ihalesi dün şartname veren 18 yerli ve yabancı şirket tarafından teklif gelmediği için iptal edildi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, teklif gelmezse "Yine karar veririz, ikinci planımızı devreye sokarız" demişti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise ihalenin iptal olması üzerine "Üçüncü köprünün kesinlikle müşterisi vardır. Üçüncü köprü yolda kalmaz. En kötü ihtimalle üçüncü köprüyü milli bütçeyle yaparız. O gücümüz var" dedi.

Gazetelerde çıkan haberlere göre, projenin Mersin Akkuyu nükleer santralinde yapıldığı gibi milletlerarası anlaşmayla başka bir ülkeye devredilmesi de planlar arasında yer alıyor.

Bilim insanları da İstanbullular da istemiyor
Taksim Tramvay Durağı'nda bir araya gelen 2 Milyon İstanbullu İnisiyatifi adına basın açıklamasını okuyan Durukan Dudu, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) hükümetine seslenerek hiçbir bilim insanının ve İstanbulluların istemediği 3. Köprü Projesi'nin iptal edilmesini istedi.

"6 Milyar dolar harcayacaksınız, 2 milyon ağaç keseceksiniz, hayvanların yaşam alanlarını yok edeceksiniz, su havzalarını harap edeceksiniz, kuzey rüzgarlarını engelleyeceksiniz, İstanbul'un havasını zehirleyeceksiniz, yapılaşmanın son kalan yeşil alanlarını yutarak Karadeniz kıyısına kaymasına izin vereceksiniz ve trafik sorununu çözmediğiniz gibi daha da ağırlaştıracaksınız."

"Israr etmeyin; vazgeçin"
Dudu, İstanbul'un trafik sorununu 3.Köprü ve otoyolla değil, bilim insanları ve şehir plancılarının önerdiği projelerle çözülebileceğini söyledi.

"Boğazray gibi alternatif projeler yapılması, metro ağının geliştirilmesi, deniz ulaşımın ağırlık verilmesi ve Marmaray'ın bitirilip sonucunun görülmesi gerekiyor. Ne yapılacaksa İstanbul halkıyla birlikte yapılmalı. İstanbul'un doğası, ağaçları, hayvanları, bitki örtüsü, suları, toprağı korunmalı. Bu imkansız değil, irade meselesi."

Projenin milletlerarası anlaşmayla yapılacağı haberleriyle ilgili Dudu, hükümetin, kamuoyuna kabul ettiremediği projeleri, ihaleden ve yargı denetiminden kaçırmak için bu gibi anti demokratik yollara başvurduğunu söyledi.

"İhalenin iptal olması vesile olsun. Israr etmeyin; vazgeçin."
2 Milyon İstanbullu İnisiyatifi, Yeşiller Partisi'nin öncülüğünde Haziran 2010'da 3.Köprü Projesi'nin, iki milyon ağacın kesilmesine yol açacağı fikrinden iki milyon İstanbulluyu harekete geçirmek için oluşturuldu.

Bianet / Nilay Vardar