Yeryüzüne Özgürlük Derneği, Kars'ta bir ayının önce köpeklere parçalatılıp daha sonra sopalarla linç edilmesi olayına karışan şahısların tespit edilerek cezalandırılması için Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na başvurdu.

Olayın Türkiye'deki şiddet kültürü açısından oldukça vahim bir durum olduğunu ifade eden dernek yetkilileri, "Bunun adı işkenceden başka bir şey değil. İşkenceden, zulümden zevk alan insanlar, her canlıya işkence edebilir, her canlıyı katledebilir. Son bir ayda kent ya da kır fark etmiyor, Türkiye'nin dört bir yanından yaban hayvanlarına yönelik katliam ve işkence haberleri yağıyor. Bakanlık ise kılını kıpırdatmıyor. Doğa ve yaban hayatı koruma sadece 'fotokapan' kurarak ya da bölge ziyaretleri yaparak maalesef sağlanamıyor. Yetkililer derhal önlem almalı" açıklamasında bulundu.

DEVLET STÖ'LERİ DİKKATE ALMIYOR

Kars'ta yaşanan ayı katliamına benzer olaylarla ilgili, bugüne dek gerek adlî gerekse idarî yönden, savcılıklara ve devlet birimlerine sayısız başvuru yaptıklarını dile getiren dernek yetkilileri, "Devlet yaban hayatını sadece yaban hayvanı yetiştirip insanların onları avlaması için doğaya, avlaklara salmaktan ve doğa korumayı da fidan ekiminden ibaret görüyor. Bugüne kadar yetkililere yaptığımız başvurularımızın çoğu ya yanıtsız bırakıldı ya da alakasız açıklamalarla cevap verildi. Bu da devletin konuya ne derece duyarlı olunduğunun ya da konunun nasıl önemsendiğinin bir göstergesidir" dedi.

BOZ AYIYI ÖLDÜREN ÇOBANLARA PARA CEZASI

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde, küçükbaş hayvan sürüsüne saldıran boz ayıyı sopayla vurarak öldürdükleri iddia edilen 4 çoban, bin 22'şer lira yaptırım kararı cezası ile 5 bin lira tazminat ödeyecek.

İlçeye bağlı Yukarı Sallıpınar köyü merasında İbrahim Çağun, (24), Y.S. (16) C.A. (15) ve Ali Rençber'in (18) otlattığı küçükbaş hayvan sürüsüne boz ayı saldırdı.

Bu sırada sürüde bulunan çobanlar, köpeklerini boz ayının üzerine salarak yaralanmasına neden oldu.

Çobanların ellerindeki sopalarla ayıyı öldürdükleri ihbarı yapılması üzerine meraya gelen ilçe jandarma komutanlığına bağlı ekipler, soruşturma başlattı.

Öte yandan, olayın görüntüleri ellerine ulaşan Orman ve Su İşleri 13. Bölge Müdürlüğü Kars Şube Müdürlüğü, savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Sarıkamış Jandarma Karakol Komutanlığı ekipleriyle yürütülen çalışma sonucu ayıyı öldüren çobanlar belirlendi.

Öldürülen boz ayının 1-3 yaş aralığında olduğu, otopsisinin Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Veteriner Fakültesi Yaban Hayatı Koruma, Kurtarma, Rehabilitasyon ve Araştırma Merkezi'nde yapılacağı bildirildi.

İbrahim Çağun, Y.S, C.A. ve Ali Rençber adlı kişilere ayrı ayrı koruma altındaki yabani hayvanların avlanması, süreleri dışında ve avcılık belgesi olmadan avlanmadan bin 22'şer lira idari yaptırım kararı cezası kesildi.

Çobanların ayrıca ilgili bakanlık ve merkez av komisyonunun aldığı karar doğrultusunda tazminat olarak 5 bin lira ödeyeceği kaydedildi.