Bedava kömür politikasının insanların sağlıklarına olumsuz etki yaptığı açıklandı.

Çin'in kuzeyinde evlerde ısınmak için uygulanan bedava kömür politikasının yaşam süresinin 5.5 yıl kısalmasına katkıda bulunduğu belirtildi.

Huai Nehri'nin kuzeyindeki bölgede yakılan kömürlerin hava kirliliğine yol açtığını kaydeden uzamanlar bu bölgenin güneyden daha çok bu kirliliğe maruz kaldığını söyledi. 

Yaklaşık 500 milyon kişinin yaşadığı bu bölgede kalp ve akciğer hastalıklarının yüksek olduğuna dikkat çeken uzmanlar bunun nedeni olarak 1980'e kadar uygulanan politikalar olduğunu kaydetti. Çin, ABD ve İsrailli uzmanların yaptığı araştırmada 1981 ile 200 yılları arasında güney ve kuzeydeki 90 kentte kirlilik ve ölümü araştırdı.

Bilim insanları özel olarak kurum ve duman içinde bulunan toplam asılı partiküller (TPS) adı verilen kirlilik türünün artışını inceledi. 1991-200 yılları arasında ölüm oranlarını da inceleyen uzmanlar bedava kömür dağıtılan bölgelerde yaşam süresinin kısa olduğuna dair kanıtlar elde ettiklerini söyledi.

Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan araştırmada uzmanlar "Kuzeyde yaşayanların yaşam beklentisinin 5.5 yıl daha düşük olduğunu gördük. Bunun nedeni olarak da kalp-damar ve solunum hastalıklarının atış kaydetmesi" dedi.

Uzmanlar bu araştırmanın gelişmekte olan Brezilya, Hindistan ve Türkiye gibi ülkelerin halk sağlığı ve ekonomik gelişme arasında kurulacak dengenin önemi açısından kayda değer olduğunu belirtti. (Gazeteport)