Bozcaada’nın en büyük ve bakir koylarından olan Sulubahçe Koyu'nun, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Müdürlüğü tarafından ihaleye çıkarıldığı ve  ihalenin 22 Kasım’da Ankara’da yapılacağı haberleri tepki çekti.
 
Bunun üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çanakkale'nin Bozcaada ilçesi Sulubahçe mevkisi kıyılarında hiçbir şekilde yapılaşmaya izin verilmeyeceğini açıkladı.
 
Yapılan açıklamadan tatmin olmayan Bozcaada Forum Bakanlık açıklamasına yanıt vererek “Ada halkını yok saymamalısınız” dedi.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı açıklamasında kısaca, “Bozcaada kıyıları ile ilgili çıkan haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Söz konusu alan 1. ve 3. Derece Doğal Sit alanı içerisinde yer almaktadır. Bakanlığımız tarafından kiralama ihalesi yapılacak söz konusu alanda hiçbir şekilde yapılaşmaya izin verilmeyecektir. Bahsi geçen alan kıyı alanı olup, tüm halkın kullanımına açıktır” denildi.
 
Bakanlığın bu açıklamasına Bozcaada Forum’un yanıtı şöyle oldu:
 
“Bugün Bakanlığın yaptığı açıklamada herhangi bir yapılaşma olmayacağı garanti verilmesi her ne kadar olumlu gibi görülse de Bozcaadalılar bu koyların şezlonglara, şemsiyelere, işletmelere verilmesini istemiyorlar. Bugüne dek bakir kalan koylarının bu haliyle kalmasını istiyorlar. Bozcaadalılar kimseyi hırpalamadan bu isteklerini sunarken, bakir kumsalları hoyratça talan edecek bu ihalelere tüm kesimden insanlarıyla karşı çıkıyorlar.
 
Biz, bu ihaleye karşı çıkarkenki argümanlarımızı da tane tane basın açıklamasında ve imza kampanyasında belirttik. Ada halkının giderilmesi gereken birçok sıkıntısı varken, ada halkı yok sayılarak bakir koyların işletilmek üzere ihaleye çıkarılması ada gerçeklerinden ve beklentilerden çok uzak kalmaktadır.
 
Bozcaada bugünlere şezlonglarla, tesislerle değil; bağları, bakirliği, kendine has kimliği, ziyarete gelen turistlerin bagajlarında taşıdığı şemsiyesi, sepeti ile geldi. Bu özellikleriyle Avrupa'nın en iyileri arasında oldu. Bu farkıyla tüm turizm yerleri farklı arayışlara girerken Bozcaada kendi özelliğini, duruşunu bozmadı. Tarihini, kültürünü, yapısını ve en önemlisi bakirliğini korudu.

Bozcaada’nın şartları, kapasitesi, ekmeği, suyu, çöpü, sandalye sayısı ve kısaca her şeyi sınırlı. Çünkü unutulmamalı, burası bir “ada”. Bozcaada ana karadaki herhangi bir yerden farklı olarak değerlendirilmeli. Şartlar ona göre belirlenmeli. Bakanlık bunu göz ardı etmemeli ve ihaleyi iptal etmelidir.”
 
bozcaada 
 
KAMPANYAYA DEVAM
 
Change.org’da 15 Kasım tarihinde imza kampanyası başlatan Bozcaadalılar bu akşam da sosyal medyadan seslerini duyurmaya hazırlanıyor.
 
Bozcaadalılar, “Bozcaada’nın, Avrupa'nın en önemli adaları arasında gösterildiği herkesçe biliniyor. Her sene binlerce ada arasından ilk 10'a giren Bozcaada'nın bu hikmeti bakirliğinden,  sadeliğinden ve el değmemiş koylarından geliyor. Bu ülkedeki vatandaşlar ve siyasetçiler tarafından, "Türkiyemizin güzide adası Bozcaada, Avrupa'nın en iyileri arasında" sözünü gururla haykırmak varken, onu sıradanlaştırmak, şezlonglara boğmak, birçok tatil yeri ile aynı kefeye koymak büyük haksızlık olur” diyerek başlattıkları kampanyaya desteği arttırmak ve adadaki bakirliğin korunmasına dikkat çekmek için bugün (Çarşamba) saat 20.00’de #bozcaadabizim etiketiyle bir kampanya düzenliyor.

DEMOKRAT HABER