Pamukkale Üniversitesi tarafından 7 yıldır kazı çalışması yapılan 2 bin yıllık antik Laodikya kentinde bu akşam saatlerinde yangın çıktı. İncil'de adı geçen 7 kiliseden birinin de bulunduğu Antik kentin etrafındaki otluk alanda başlayan yangın, rüzgarın da etkisiyle kısa sürede geniş bir alana yayıldı.

YANGIN 4 AYRI YERDE BİRDEN BAŞLADI

Yoğun duman sebebiyle alanda söndürme çalışmaları güçlükle yapılırken, yangının 4 ayrı yerde aynı anda başlaması sabotaj ihtimalini ortaya çıkarınca, polis ekipleri bölgeye giriş çıkışları kontrol altına aldı. Söndürme çalışmalarını yerinde kontrol eden Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, yangının 4 ayrı yerde aynı anda başladığını söyleyerek, "Bölge otluk alandan oluşan bir bölge. Yangının söndürülmesi için her taraftan müdahale ediliyor. Çeşitli yerlerden destek alarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İş makineleri da çalışmalara katılıyor. İnşallah yangın en kısa sürede kontrol altına alınacak" dedi.

Pamukkale yolundan itibaren antik kente araç girişine izin verilmedi. Çok sayıda itfaiye ekipleri alevlerin çevredeki yerleşim birimleri ile kazı yapılan alana sıçramaması için büyük çaba sarf etti. Antik kentin içerisinde bulunan elektrik ve telefon hatları yanarak zarar gördü. Bu sebeple çevre mahallere elektrik verilemedi. Görgü tanıkları ise yangının elektrik trafosundan sıçrayan kıvılcımlardan çıktığını ileri sürüldü.

KAZI BAŞKANI DA SÖNDÜRME ÇALIŞMALARINA KATILDI

Vatandaşlar da antik kenti sınırlayan bölgenin dışında yangının sıçrama ihtimaline karşı su dolu kovalarla bekledi. Antik Laodikya Kentinin Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek de yangının çıkması ile birlikte bölgeye gelerek söndürme çalışmalarına katıldı. Saatler süren çalışmanın ardından alevler kontrol altına alınarak yangın söndürüldü.

Yangının kazı çalışmalarının yapıldığı yerlere sıçramadığını, ancak stadyum başta olmak üzere henüz gün yüzüne çıkarılmayan yerlerde tarihi eserlerin büyük zarar gördüğü öğrenildi. (Gazeteport)