Antalya’da tekneyle avlanmaya çıkan amatör balıkçıların oltasına, nesli tükenmekte olan ’mako’ cinsi köpekbalığı (Isurus Oxyrinchus) takıldı. Dünyanın en tehlikeli ve en hızlı balıkları arasında yer alan ’mako’ türü köpekbalığını yakalayan balıkçılar, daha sonra balığı zarar vermeden denize bıraktı.

Antalya’da Kundu bölgesi açıklarında tekneyle denize açılarak avlanan amatör balıkçıların oltasına, nesli tükenme tehlikesi altında olan ’mako’ cinsi köpekbalığı geldi. Balıkçıların küçük canlı balık takarak palamut avlamak için denize attığı, ’kabak’ denilen olta düzeneğine takılan yaklaşık 1 metre uzunluğunda ve 15 kilogram ağırlığındaki köpekbalığı sivri dişleriyle dikkati çekti.

EN HIZLI KÖPEK BALIĞI

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, amatör balıkçıların görüntülediği balığın fotoğrafını inceleyerek görünümü, solungaç ve diş yapısı ile köpekbalığının ’mako’ cinsi olduğunu tespit etti. Bu türün genellikle Atlantik ile Akdeniz’de dağılım gösterdiğini ve neslinin tükenme tehlikesi altında olduğunu açıklayan Doç. Dr. Gökoğlu, bu köpekbalığının denizde orta sularda yüzdüğünü, yüzerken ağzı kapalı dahi olsa dişlerinin göründüğünü söyledi. Doç. Dr. Gökoğlu, ’mako’nun en hızlı balık türleri arasında yer aldığını ifade etti.

21 TÜR KÖPEK BALIĞI TEHLİKE ALTINDA

Balıkçıların yakaladığı köpekbalığının dişi olduğunu belirten Doç. Dr. Gökoğlu, bu türün ağırlıklarının en fazla 505 kilogram, boylarının da en çok 4 metre olduğunu aktardı. Doç. Dr. Gökoğlu, orkinos, kolyoz, sardalye gibi pelajik türde balıklarla avlanan ’mako’yu, balıkçıların doğal yaşamına bırakmasının sevindirici olduğunu dile getirdi.

20 ülkeden bilim insanlarının araştırmalarının yer aldığı ve merkezi Monako’da bulunan Uluslararası Akdeniz Bilimsel Araştırmalar Komisyonu verilerine göre, son yıllarda ender rastlanan ’mako’ türü köpekbalığının 3 yıl önce İskenderiye Körfezi’nde görüldüğünü anlatan Doç. Dr. Gökoğlu, "Dünyada nesli tükenmekte olan 21 tür köpekbalığı var. Bunlardan biri de ’mako’ türü köpekbalığı" dedi.

BALIKÇILARA DUYARLILIK ÇAĞRISI

’Mako’nun dünyanın en hızlı ve tehlikeli balıkları arasında yer aldığını vurgulayan Gökoğlu, şunları söyledi:

"Orkinos balıklar arasında yüzeye yakın orta sularda avlanan ’mako’ türü köpekbalığı hızı, diş yapısı ile dikkati çeker. Alt çenesinde 24-26, üst çenesinde de 22-32 arasında diş var. Ağzı açık halde yüzer, ağzı kapalı dahi olsa dişleri görünür. Rengi griye yakındır. Nesli tükenmekte olan bu balıklar, avcılar tarafından yakalandığında öldürülmeden bırakılmalı. Yetkililer de nesli tükenmekte olan köpekbalıklarının avlanılmaması yönünde balıkçılara eğitim vermeli." (Milliyet)