Antalya Bakırtepe’de dünyada uzay gözlemlerinin en iyi yapılabildiği ender alanlardan biri olarak kabul edilen TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nin (TUG), etrafındaki 4 mermer ocağının oluşturduğu toz kirliliği ve teleskoplara verdiği zarar, astronomların gözlemleri sırasında ‘time-lapse: zaman sapmalı’ görüntülerle kanıtlandı.

TUG’un en büyük teleskopu 1.5 metre çaplı RTT150’de (Russian Turkish Telescope) yapılan analiz sonuçlarında, teleskop kubbesindeki tozların yüzde 99’unun, mermer ocaklarının oluşturduğu tozlar olduğu belirlenmişti.

Bilimsel çalışmaların yürütüldüğü TUG’un etrafındaki mermer ocaklarından yayılan toz bulutları, Erciyes Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nden Aziz Kayıhan’ın 18’inci Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği sırasında çektiği ‘time-lapse’ görüntülerle belgelendi.

Saklıkent’te astronomların gözlem yaparken, kuzey ufkunun 01.41- 02.41 saatleri aralığındaki görüntülerinde gece boyu mermer ocağından açığa çıkan tozlar ve çevreye yayılan ışık kirliliği görülebiliyor.

TÜRK ASTRONOM DERNEĞİ KAMPANYA BAŞLATTI

Mermer ocaklarından yayılan toz bulutlarının teleskopların aynasına verdiği zarar ve gökyüzünde oluşturduğu kirlilik nedeniyle Türk Astronom Derneği tarafından change.org.tr internet sitesinde başlatılan kampanyada, bölgede yeni mermer ocaklarına izin verilmemesi ve koruma altına alınması isteniyor.

Kampanyada imzalanan dilekçeler Başbakanlık, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Antalya Valiliği, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne gönderiliyor. TUG’un, etrafındaki mermer ocakları nedeniyle ciddi tehdit altında olduğuna dikkat çekilen kampanyada, “Lütfen ülkemizin uzaya açılan en büyük gözünün mermer tozu ile körleşmesine sessiz kalmayın” çağrısında bulunuluyor.