KOZA Altın Şirketi patronu çevrecilere yapılan taşlı-yumurtalı saldırıları yönettiği iddiasıyla suçlandığı davada 6 yıl sonra "sanık" yapılabildi.

5 Haziran 2005 Dünya Çevre Günü'nü Bergama Çamköy'de kutlamak isteyen çevrecilere yapılan saldırı ile ilgili davanın duruşmasına devam edildi. Önceki gün Bergama Asliye Ceza Mahkemesi'nde gerçekleştirilen duruşma, hakimin değişmesi nedeniyle çok fazla bir ilerleme sağlanamadan Kasım 2011 tarihine ertelendi. Duruşmaya EGEÇEP, ÇYD, EDP üye ve yöneticilerinin yanı sıra, İzmir Kongre Girişimi’nden iki delege de katılarak destek verdi.

HAMDİ AKIN İPEK NİHAYET SANIK

Mahkemenin belki de en dikkat çeken yönü, duruşma salonu önüne asılan listede KOZA Altın Şirketi patronu Hamdi Akın İpek'in adının "sanık" olarak geçmesi oldu. Duruşmayı izlemeye gelen çevreciler tarafından "buruk" bir sevinçle karşılanan bu durum, çevrecilerin avukatları tarafından adaletin geç de olsa önemli bir haksızlığı ortadan kaldırması şeklinde yorumlandı. Davayla ilgili hazırlanan önceki iddianamelerde adı geçmeyen İpek'in olaylardaki sorumluluğunun ortaya konarak sanık olarak yargılanabilmesi için önemli bir hukuk mücadelesi verildi. Çevrecilerin avukatları, Akın İpek'in saldırılar sırasında çekilmiş fotoğraflar ve videolarını mahkemeye sunarak, İpek'in olayları yönettiğini ileri sürerken, mağdur olan çevrecilerin bile 'sanık' sıfatıyla yargılandığı duruşmalarda, şirket patronunun adının olmamasını 'skandal' olarak değerlendirmişlerdi.

Daha önceki duruşmalara gelmeyen iki maden çalışanının jandarma zoruyla getirildiği duruşmada, bu sanıklar dosyanın tam olarak gelmemesi nedeniyle yine ifade veremedi. Mahkeme başkanı Yeliz Bozkurt, önüne yeni gelen dosyayı tam incelemediği için bu konuda ki kararı da önümüzdeki celsede vereceğini açıkladı. Duruşma 11 Kasım 2011 tarihine ertelendi.

Zaman zaman salondaki dinleyiciler ve avukatlar arasında gerginliğin yaşandığı duruşmanın çıkışında açıklamalarda bulunan çevrecilerin avukatı Arif Ali Cangı; 'madenci şirketin davayı zaman aşımına götürmek istediğini, bazı ek takipsizlik kararlarına itiraz ederek bunların Akhisar Ağı Ceza Mahkemesi'ne götürmelerinin ve duruşmaların mümkün olduğu kadar ileri bir tarihe verilmesi için çabalamalarının bu düşüncenin bir ürünü olduğunu söyledi'.

Davanın takipsizliğe gitse bile, yaşamın savunulması mücadelesi açısından son derece önemli oluğunu belirten Cangı, demokratik kamuoyuna ve kurumlara davayı izleme çağrısı yaptı.

Duruşmaya destek için gelen Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven de "altın madencileri davanın uzaması ve gündemin bu konuda değiştirilip soğuması için elinden geleni yapıyor. Ancak bizim adalete güvenimiz sonsuz. Hak yerini bulacaktır" dedi. (Haberler.com)