Almanya’nın yenilenebilir enerjilere yaptığı yatırımlar sonucunda geçtiğimiz hafta sonu güneş enerjisi santrallerinden saatte 22 gigawattlık elektrik ürettiği, bu rakamın tam kapasite ile çalışan 20 nükleer santralden elde edilecek elektrik enerjisine eşit olduğu belirtildi.

 

Bilindiği üzere alman hükümeti geçtiğimiz yıl meydana gelen Fukushima nükleer felaketi sonrasında nükleer enerjiden vazgeçme kararı almıştı. Bu kapsamda halihazırda faaliyette bulunan 8 nükleer santral hemen kapatılmış geride kalan 9 santralin de 2022 yılına kadar kapatılacağı açıklanmıştı. Hükümet yetkilileri enerji ihtiyacının giderilebilmesi için rüzgar, güneş, bioyakıt gibi yenilenebilir enerjilere yönelik yatırımlara hız verileceğinin de altını çizmişti.

 

Hafta sonu üretilen ve güneş enerjisinden elde edildiği belirtilen elektrik enerjisi oranının bugüne kadar dünya üzerinde saat başına üretilen en yüksek orandaki fotovoltaik enerji olduğu belirtiliyor.

 

Açıklamayı yapan Yenilenebilir Enerji Enstitüsü (IWR -Renewable Energy Industry) direktörü Norbert Allnoch, bu miktarın Almanya genelindeki elektrik ihtiyacının %50′sini karşıladığını da sözlerine ekledi.

 

Bu rekor seviyedeki üretim işgünü olan Cuma için tüm ülke elektrik ihtiyacının 3′te birini karşılarken, fabrika ve işyerlerinin kapalı olduğu Cumartesi günü için ise elektrik ihtiyacının yarısına tekabül ediyor.

 

Hükümet desteğini de arkasına alan yenilenebilir enerji sektörü Almanya’yı bu alanda dünya liderliğine de taşımış durumda. Ülkenin tüm alanlarda gereksindiği elektriğin %20′si yenilenebilir enerjiden karşılanıyor. Almanya, tüm dünyada kurulan güneş enerjisi kapasitesinin yaklaşık yarısına sahip ve sera gazı salımını 2020 yılında 1990 seviyelerinden %40 aşağıya çekmeyi hedefliyor. (Yeşil Gazete)