Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği, Tokat'ta HES'e karşı direnen halka saldıran jandarmaları kınadı.  Tüm Tok-Der'in (Tüm Tokatlılar Derneği) düzenlediği geceye katılarak, burada yaptığı konuşmada konuyu gündeme getiren Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, Tokat'taki HES'e karşı mücadeleyi hatırlatarak, "Bir taraftan tecavüzcü, katliamcı vahşi katil IŞİD canilerine topraklarımızı yol geçen hanı yapan ve onların elini kolunu sallayarak sınırlarımızdan geçişini sadece seyreden TSK mensupları, diğer taraftan yaşam alanına sahip çıkan köylülerimize vicdansızca saldırmıştır, kınıyorum," dedi.

Kenanoğlu, Alevi toplumunun onlarca yıldır "vatan, millet, Sakarya" edebiyatıyla kandırılmaya çalışıldığını, ilk fırsatta ise Alevilere saldırıldığını belirterek, "Bu tavrınızı bir kenara kalın harflerle yazıyoruz," dedi.

NE OLMUŞTU?


15 Mart'ta, Tokat'ın Zile ilçesinde bulunan Çekerek Irmağı'nın üzerine kurulması planlanan üç Hidroelektrik Santrali'ni (HES) karşı protesto yürüyüşü düzenlenmiş;  HES karşıtları Zile Alaca yolunu trafiğe kapatarak şantiyeye yürümek istemişlerdi.  

Jandarmalar tarafından önü kesilen eylemciler, yürümeye devam etmek isteyince jandarmanın saldırısına maruz kalmıştı. Jandarma şantiye önünde bekleyen gruba plastik mermi, biber gazı ve panzerle saldırmış ve 2 eylemci yaralanmıştı.

Jandarmanın saldırısına rağmen şantiyeye gitmeyi başaran ve burada bir basın açıklaması yapmak isteyen eylemcilerin üzerine ise bu kez de panzerler sürülmüştü.

HES CANLI YAŞAMINA TEHDİT

Bölgeye yapılması planlanan HES, bölge halkının hayatını tehdit ediyor. Çekerek Irmağı üzerine yapılması planlanan HES'ler su kalitesini bozacak, suda yaşayan tüm canlıları ve bölgedeki hayvanları yok olmayla yüzyüze bırakacak.

(Demokrat Haber)