Antalya’nın Kumluca ilçesinde bulunan Alakır Vadisi’nde yaklaşık 10 yıldır süren HES kıskacında yeni gelişme yaşandı. Dördü tamamlanarak üretime geçen toplam 8 HES projesinin bulunduğu Alakır’da iki HES’in üretim lisansı iptal edildi.

Akdeniz’den Beydağlarına doğru uzanan Alakır Vadisi, biyolojik zenginliği ve görkemli ormanlarıyla Antalya’nın en özel doğa alanlarından biri. Ancak Alakır Vadisi’nin başı son 10 yıldır HES projeleriyle dertte. Vadide 1970’li yıllarda hizmete alınan Alakır Barajı’nın yanında 8 ayrı HES inşa edilmesi için izin verildi. Ancak üretim kapasitesi 10 MW’nin altında olan HES projelerinin üreteceği enerjinin çok düşük olmasına karşın, doğaya vereceği tahribatın büyüklüğü eleştiri konusu oldu.

ALAKIR’DA DÖRT HES’İN İNŞASI TAMAMLANDI

Büyük bir kısmı doğal sit alanı ilan edilen ancak yargı kararına rağmen yıllardır bir türlü uygulanmayan koruma şemsiyesi, Alakır Vadisini tahribata açtı. Nehrin kaynağından denize kadar birbiri ardına projelendirilen HES’lerle borulara hapsedilen Alakır’da yürütülen hukuk mücadelesine karşın 4 projenin inşası tamamlandı.

ADO Grup bünyesindeki ADO Enerji şirketi tarafında, ‘Alakır 1’ ve ‘Alakır 2’ adıyla projelendirilen ve toplam kurulu güçleri yaklaşık 8 MW olan iki ayrı HES’in üretim lisansı iptal edildi. 2009 yılından bu yana hayata geçirilmeye çalışılan iki projeyle ilgili hem ÇED süreci hem de yargı süreci yıllarca sürdü. Alakır Vadisi’nde ADO şirketine ait toplam 6 HES projesi bulunuyordu. Bunlardan dördü tamamlanarak üretime açıldı.

HES YIKIMI SÜRERKEN ENDEMİK BİTKİ VE CANLI TÜRLERİ KEŞFEDİLDİ

Biyolojik zenginliğiyle bilinen Alakır Vadisi’nde bir yandan HES inşaatlarının yarattığı tahribat sürerken diğer yandan sürdürülen bilimsel araştırmalarda yeni türler keşfedildi. 2014 yılında vadide yürütülen bilimsel çalışmada, suları demir borulara hapsedilen Alakır Nehrinde endemik bir balık türü keşfedildi. ‘Alakır Alası’ adı verilen tür, 2014 yılında dünyada keşfedilen en etkileyici 20 canlı türünden biri olarak kayıtlara geçti. 2016 yılında ise biyologların yürüttüğü çalışma sonucunda Alakır Vadisi’nde endemik bir karanfil türü keşfedildi. ‘Bolçiçek Karanfili’ adı verilen tür, bilim çevrelerinde heyecanla karşılandı.

(Kaynak: Sol Haber)