Çernobil nükleer felaketinin 25. yılında nükleer karşıtları Kadıköy Meydanı'nda bir araya geldi. Binlerce kişi, nükleer santrallerden vazgeçmeyen hükümet yetkililerini Fukişima Nükleer Santrali'nde çay içmeye davet etti.

İSTANBUL- 25 yıl önce yaşanan Çernobil nükleer kazasının yıl dönümünde, nükleer karşıtları sokaklara çıktı. Çernobil'in etkilerinin aradan geçen yıllara rağmen sürdüğüne işaret eden çevreciler, Japonya'da yaşanan nükleer sızıntı ile dünyanın yeniden büyük bir tehlike ile karşı karşıya geldiğini belirttiler. Türkiye'de, koşulsuz olarak nükleerden vazgeçilmesini istediler.

120'yi aşkın kurum, kuruluş, meslek örgütü ve sendikanın bir araya gelerek oluşturduğu Nükleer Karşıtı Platform, Kadıköy Meydanı'nda "Nükleer santrallere ve yaşamı yok eden enerjilere hayır" sloganı ile miting düzenledi.

5 bini aşkın kişinin katıldığı miting öncesi, Tepe Nauitulus önünde toplanılarak yürüyüş yapıldı. Yürüyüş sırasında "Nükleer sızıntı var!" anonsu yapılırken, anonsu duyan yüzlerce kişi aynı anda olduğu yere yığıldı. Çok sayıda çocuk ve genç, miting alanına, yüzlerinde erimiş insan maskeleri ve morarmış yüz makyajları ile katıldı.

Mitinge Karadenizlilerin katılımı yoğun oldu. Ayrıca, İzmir, Mersin, Sinop, Antalya, Bursa, Kocaeli, Ankara'da faaliyet yürüten Nükleer Karşıtı Platformalar da mitinge katıldı.

'TÜPÇÜ BAŞBAKAN İSTEMİYORUZ'

Yürüyüş sırasında taşınan pankartlarda ve atılan sloganlarda nükleer santrallerin yapımında ısrar eden hükümet yetkilileri eleştirildi. Eleştirilerin hedefinde Enerji Bakanı Taner Yıldız ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan vardı. Katılımcılar sık sık, "Tayyip Çernobile Fransız kalma”, “AKP nükleer sevdandan vaz geç”, "Patlayan tüp değil halkın isyanı", "Tüpçü Başbakan istemiyoruz" sloganlarını attı.

'BUYRUN FUKİŞİMA'DA DA ÇAY İÇİN'

Mitingin sunumunu tiyatro sanatçıları Gülsen Tuncer ile Orhan Aydın yaptı. Tuncer ve Aydın, Çernobil faciasının ardından çay içen dönemin Sanayi Bakanı Cahit Aral'ı ve yine dönemin darbeci Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in "Biraz radyasyon kemiklere iyi gelir" sözlerini hatırlattılar. Bugünün hükümet yetkililerinin de nükleer tehlikeler karşısında benzer yaklaşımlar sergilediğini söylediler ve "Bugün nükleer santralleri savunanları Fukişima'nın altında çay içmeye davet ediyoruz. Buyurun Fukişima'ya, orada da çay için" dediler.

Nükleer Karşıtı Platform adına açıklama yapan Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Göltaş, hükümete seslendi, "Bugünümüze ve gelecek kuşaklara kara bir miras bırakmamak için önümüzde tek bir seçenek var. Hemen bu sevdadan vazgeçin. Akkuyu ve Sinop için yaptığınız tüm anlaşmaları ve yürüttüğünüz ikili görüşmeleri iptal edin" dedi.

Göltaş, nükleer santrale gerekçe olarak sunulan enerji ihtiyacı ve "Karanlıkta kalacağız" söylemlerinin aldatmaca olduğunu söyledi. Göltaş, şöyle konuştu: "40 yıldır aynı yalanı söylüyorlar. Türkiye nükleer santraller kurulmadığı için değil, son 40 yıla damgasını vuran sağ liberal işbirlikçi siyasetçilerin yarattığı kaos ile bir krizin eşiğine getirilmiştir. Enerji üretiminde her zaman doğru seçenekler vardır. Bütün mesele yenilenebilir enerji kaynaklarımızı öne çıkaran doğru bir planlama ve kamusal anlayışın yaratılması, mevcut kaynaklarımızın çevreye uyumlu bir şekilde değerlendirilmesidir."

'ANLAMAYANA NÜKLEER SANTRAL TÜP GAZ'

EMO Başkanı ayrıca, 12 Haziran genel seçimlerinde, nükleeri savunan partilere oy vermeyeceklerini açıkladı. Göltaş, "Anlayana sivrisinek saz, anlamayana nükleer santral tüp gaz" dedi.

Mitingde KESK Genel Başkanı Döndü Taka Çınar, TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün ve TTB Merkez Konsey Üyesi Hüseyin Demirdizen de konuşma yaptı. Sendika ve oda başkanları çevrecilerin talepleri ile emekçilerin taleplerinin birleştirilmesi gerektiğini dile getirdi.

GÖRGÜN: SİZ ÖNCE DOĞRU DÜRÜST SINAV YAPMAYI ÖĞRENİN

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, nükleer santral kurmakta ısrar eden AKP hükümetine şöyle seslendi: "Siz önce doğru dürüst sınav yapmayı öğrenin. Siz önce, sellere, heyelanlara, depremlere karşı önlem almayı; insanları ölüme terk etmemeyi öğrenin. Önce tersanelerdeki, madenlerdeki iş cinayetlerine karşı önlem almayı öğrenin. 12 Eylül Anayasası'nı değiştirin. Siz önce, seçime girecek adaylara yarattığınız skandalı kaldırın."

Tayfun Görgün, ayrıca, alanda bir araya gelen binleri, 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı'nda buluşacak 1 Milyon yürek, 1 Milyon kişiden biri olmaya çağırdı.

SOĞANCI: EMEĞİN SESİ İLE SESİNİZİ BİRLEŞTİRİN

TMMOB Genel Başkanı Soğancı, nükleere karşı çoğalan isyanın, ülkenin diğer toplumsal kesimleri ile birleşmesi gerektiğini söyledi. Soğancı, "Akkuyu'da, Sinop'ta ve Türkiye'nin her yerinde Nükleer Karşıtı Platformların sesi yükseliyor. Bu ülkenin kadınlarının, Kürtlerinin, Alevilerinin, gençlerinin sesiyle ve TEKEL direnişini yaratan işçilerin sesiyle, emeğin sesiyle sesinizi birleştirmek zorundasınız. Bugüne kadar özgürleştirdiğimiz bütün alanlarda, 'Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz' sloganı ile işe başladık. Buradaki arkadaşlarımız da seslerini, yarın, Taksim'de emeğin sesi ile birleştireceklerdir" dedi.

Miting; Grup Marsis, Metin Kahraman, Luxus, Teneke Trampet, Suların Uğultusu, Eylül Askın, Grup Ritmat'ın konserleri ile son buldu.

ETHA