Akkuyu nükleer santralinin yer lisansının güncellenmesine karşı açılan dava kapsamında görevlendirilen bilirkişi heyeti, santral sahasında inceleme yaptı. İncelemeye davacı olarak katılan Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Ful Uğurhan, “Yaklaşık 5 ay önce de oradaydık. Aralık ayından bu yana inşaatlar çok ilerlemiş. Mesela liman olarak düşünülen koylardan biri tamamen doldurulmuş. Diğeri de yarıya kadar doldurulmuş. Bütün bunlar taşocağı lisansıyla yapılmış” dedi.

Abidin Yağmur'un Mersin Yaşam'da yer alan haberine göre Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Akkuyu nükleer santrali için verilen yer lisansını geçtiğimiz yıllarda güncellemiş, Elektrik Mühendisleri Odası, Mersin Tabip Odası ve Çevre Hukuku Derneği, TAEK’in kararının iptali istemiyle 2014 yılının ocak ayında dava açmıştı.

Mersin İdare Mahkemesi’nde açılan dava kapsamında 3 yıl sonra bilirkişi görevlendirildi. 9 kişilik bilirkişi heyeti, Akkuyu Nükleer Santrali alanında incelemelerde bulundu ve incelemesini 2 saat içinde tamamlayarak alandan ayrıldı.

Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Ful Uğurhan, “ÇED raporunun iptali istemiyle açılan davada görevlendirilen bilirkişi raporu da bilimsel geçerliliği olan bir rapor değildi. Nükleer santrallere bir güzelleme gibiydi. Bu inceleme sonunda da böyle bir rapor çıkacağını sezinledik. Bu incelemenin formaliteden yapıldığı izlenimini edindik” dedi.

Geçtiğimiz yıl 2 kez, farklı bir dava kapsamında santral sahasına girme olanağı bulduklarını hatırlatan Uğurhan, “Yaklaşık 5 ay önce de oradaydık. Aralık ayından bu yana inşaatlar çok ilerlemiş. Mesela liman olarak düşünülen koylardan biri tamamen doldurulmuş. Diğeri de yarıya kadar doldurulmuş. İşin hukuksuz kısmı şu: Ne ÇED raporu davası sonuçlanmış, ne bu sonuçlanmış ama inşaat hızla sürüyor ve reaktörlerin konulacağı yerler bile belirlenmiş, numaralar verilmiş. Orman yok edilmiş, koylar doldurulmuş, zemin düzlenmiş ve bütün bunlar taşocağı lisansıyla yapılmış” dedi.