MERSİN'in Gülnar İlçesi'ne bağlı Büyükeceli Beldesi'ne yapılacak olan Akkuyu Nükleer Santrali'nin Çevresel Etki Değerlendirme Yönetmeliği çerçevesinde halkın katılımı sağlama ve yatırım hakkında bilgilendirip, görüş ve önerileri alınmak üzere yapılan toplantı çevrecilerin tepkisi üzerine iptal edildi.

 

Büyükeceli Belediyesi Düğün Salonu'ndaki toplantıya Mersin Vali Yardımcısı Ahmet Hikmet Şahin, ÇED İzleme Denetim Genel Müdür Yardımcısı Osman Öztürk, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdür Vekili Ahmet Taş, Akkuyu Nükleer Güç Santrali Genel Müdürü Alexandr Süperfin, Büyükeceli Belediye Başkanı Mehmet Kale ile çok sayıda vatandaş da katıldı.

 

Toplantının açılış konuşmasını yapan Çevre ve Şehircilik İl Müdür Vekili Ahmet Taş, ÇED raporu hakkında bilgi verdi. Bu sırada salonda bulunan çevreciler sık sık slogan atarak konuşmaya engel oldu. DOKAY-ÇED Çevre Mühendisliği şirketi yöneticisi Prof. Dr Coşkun Yurteri de ÇED süreci ile ilgili olarak sunum yaptı. Çevrecilerin sloganlarını sürdürmesi nedeniyle sunumunu tamamlamadan bitirdi. Ardından söz alan Nükleer Karşıt Platformu Dönem Sözcüsü Sebahat Arslan, toplantının meşru olmadığını, çevrecilerin toplantıya katılımının engellendiğini belirterek, "Siz ne hakla bizim memleketimizi cehenneme çevirmek için uğraşıyorsunuz. Santrali kurmak isteyen şirketinizin sicili bozuktur. İran'da yaptığınız santral neden faaliyete geçmedi. Bunun hesabını bize verebilir misiniz? Halk istemiyorsa bu nükleer santral yapılmayacaktır" dedi.

 

ARBEDE ÇIKTI, 3 GÖZALTI

ÇED İzleme Denetim Genel Müdür Yardımcısı Osman Öztürk, toplantıyı ‘kamuoyu bilgi alma hakkının engellendiği gerekçesiyle’ tutanak tutulmadan bitirdi. Bunun üzerine çevreciler tutanağın tutulmadığı gerekçesi ile itiraz edip, tutanak tutulmasını talep etti. Ancak bu sırada güvenlik görevlileri salona girerek bilgilendirme heyetini apar topar dışarı çıkardı. Bu sırada çıkan arbedede 3 kişi gözaltına alındı. Çevrecilerin tepkisi üzerine 3 kişi ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.

 

"REKLAM YAPILDI"

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Sorumlusu Cenk Levi, nükleer santral konusunda Türkiye'de ilk kez bir bilgilendirme toplantısı yapıldığını kaydederek, "Aslında burada halkı ikna etmekten çok projenin reklamı yapıldı. Buranın reklamını da halk asla kabul etmiyor. Büyükeceli, Mersin ve Türkiye halkı nükleer santrallerin içermiş olduğu tehlikeleri, ne kadar köklü bir sorun olduğunu biliyor. Nükleer santraller çözüm değil zaten sorumsuzluktur" diye konuştu.

 

Bugün Meclis’te söz alan BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de konu hakkında aşağıdaki konuşmayı yaptı: