Çanakkale’nin Bayramiç İlçesi’ne bağlı Kurşunlu Köyü’ndeki feldspat madenine yol açmak için yapılan ağaç kesimini durdurdukları gerekçesiyle, aralarında 22 günlük açlık grevi yapan 58 yaşındaki Bülent Özüren’in de bulunduğu 4 çevreci hakkında, 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Çiftçi Bülent Özüren, Kurşunlu Köyü’ne yaklaşık 1 kilometre uzaklıktaki Killitepe Mevkisi’ndeki özel bir maden şirketi tarafından işletilecek feldspat madeni ve madena ulaşak yol için ağaç kesilecek olması nedeniyle geçen 26 Ekim’de açlık grevine başladı. 11’inci gün fenalaşıp Bayramiç Devlet Hastanesi’ne kaldırılan ve tedavisi yapılıp taburcu edilen Özüren, 17 Kasım’da açlık grevini sonlandırdı.

Sendika.Org'un haberine göre; Madenin işletmeye açılmasını istemeyen Kurşunlu Köyü Muhtarı Muharrem Gürel (46), köyde yaşayan arkeolog Kağan Baraş (31) ve mimar Ayşe Nihan Kuzucu (33) ile köylüler de çadır kurarak eyleme destek vermişlerdi. Maden şirketinin Çanakkale Bölge Müdürü Utkan Eriş Pulcu’nun şikayeti üzerine soruşturma başlatan savcılık, Özüren, Gürel, Baraş ve Kuzucu hakkında, Türk Ceza Kanunu 117/1’inci maddesi kapsamında, ’iş ve çalışma hürriyetinin ihlali’ suçundan Bayramiç Sulh Ceza Mahkemesi’nde 6 aydan 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı.

İddianamede, dört sanığın, 23 Ekim’de, maden şirketinin Kurşunlu Köyü Killiktepe Mevkisi’nde maden ocağı açılması amacıyla Bayramiç Orman İşletme Müdürlüğü’nün belirlediği sahada damgalı ağaç kesimi ve yol açılması çalışması yaptığı sırada gelip, “Kesimi durdurun” diye bağırdıkları, bunun üzerine işçilerin kesim motorlarını durdurdukları belirtildi.

KURŞUNLU KÖYLÜLERİNİN DOĞA MÜCADELESİ

Kurşunlu köyü sınırları içerisinde bulunan ve 1. derece arkeolojik sit alanı ilan edilen “Skepsiz Antik Kenti”ne bitişik olan (mesafe 75 m)  Killik Tepe mevkinde Feldspat ocağı kurulması için Zafer Madencilik Şirketi’ne ruhsat verildi. Şirket madeni çıkartmak için yol açma çalışmaları başladı. Daha önce sulama sahasında kalan tarlaları istimlak edilen köylüler, yol açmak için 760 kesilince ayağa kalktı. 22 Ekim günü başlayan ağaç kesimlerine karşı köylüler duran insan eylemi yaparak, usulsüzlükleri belgeleyerek mücadele etti.

Köylüler açıklamalarında, tarım alanlarının Bayramiç barajı altında kaldığını, madenlerle de hayvancılık yaptığı alanların yok edildiğini belirterek  ”Biz o ormanlardan kömürümüzü tutuşturacak odun kesmedik. Ama madenciler ne var ne yoksa kesecekler” demişti.

Yapılacak maden ocağını protesto etmek için başladığı açlık grevinin 15’inci gününde olan Bülent Özüren’e kimliği belirsiz kişiler tarafından ateş açılmıştı.