Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesine bağlı Harmanlı Beldesi sınırları içinde yaklaşık 61 çeşit kuş türünün konaklama yeri olan ve bu nedenle de Doğal Sit Alanı olarak tescillenmiş Gölbaşı Gölü’nün hemen yanında Sanko Tekstil tarafından termik santral kurulması çalışmalarına hız verildi.
İmar ve İskân Bakanlığı’nın hazırladığı Türkiye Deprem Bölgesi Haritası’na göre, 1. derecede deprem kuşağında yapılacak termik santral, Gaziantep kent merkezinin içme suyu kaynağı olan Gölbaşı Gölü’nün 5 km doğusunda kurulacak.
Harmanlı Beldesinin Harmanlı (Büyük Perveri ) ve Kalemkaş (Küçük Perveri) mahallelerinin tam ortasında kurulması planlanan termik santral ve kül depolama sahası, Adıyaman’ın Gölbaşı, Besni ve Tut ilçeleri ile hava akımı dikkate alındığında Adıyaman il merkezine kadar bir bölgeyi etkileyeceği belirtiliyor.
Termik santral, bölgede yetişen kalite ve verimlilik açısından oldukça yüksek üzüm bağları, antep fıstığı, badem, ceviz, nar, kayısı, dut, incir gibi meyve bitkileri yanında buğday, arpa, mercimek ve nohut gibi tarla bitkileri üretimini sona erdirecek endişesi yaşanıyor.
Termik santral kurulması planlana alanının 3 km kuzeyinde ise Fırat Nehri’nin kaynaklarından Göksu ırmağı akmakta. Göksu Irmağı üzerinde Gölbaşı ilçesi ve çevre yerleşimlerin içme suyunun sağlandığı barajlar bulunmakta.

Belediye Meclisi Önce “Ret” Etti Bir Ay Sonra “Evet” Dedi
10 Şubat tarihinde şirketin termik santral başvurusu üzerine CHP’nin yönetimde olduğu Harmanlı Belediye Meclisi toplantısında 2’ye karşı 6 oyla başvuru ret edildi. Ancak 10 Mart Salı günü akşam saatlerinde acele bir şekilde belediye meclis üyeleriyle birlikte bir toplantı daha alan şirket, belediye meclisinden izin aldığını açıkladı. Bunun üzerine Gölbaşı Çevre ve Doğa Koruma Derneği bir açıklama yaparak son karara tepki gösterdi. Dernek yaptığı açıklamada “10 Şubat tarihinde yapılan belediye meclis toplantısında 2’ye karşı 6 oyla şirketin başvurusu ret edilmişti. Bunu hazmedemeyen şirket yetkilileri ve kabul oyu veren üyeler 10 Mart Salı günü akşam saatlerinde acele bir şekilde belediye meclis üyeleriyle birlikte bir toplantı daha almıştır. Belediyeye baskın yapar gibi gelen şirket yetkilileri, korumaları ve özel güvenlikçileri kapıya dikip içerde belediye meclis üyeleri ve belediye başkanıyla toplantı almıştır. İçerde yapılan kirli pazarlıklar ve antlaşmalardan sonra belediye meclisinden istedikleri izni alan şirket yetkilileri belediyeyi terk etmiş, belediye meclis üyeleri de halkla karşılaşmamak için koşarak evlerinin yolunu tutmuştur” bilgilerini aktardı.

CHP Genel Merkezi Göreve Çağrıldı
Harmanlı belediye başkanının termik santralin kurulması için neden bu kadar baskı uyguladığı ve neden her fırsatta şirketle görüştüğü sorulan açıklamada CHP ilçe yönetiminin sessizliğine de tepki gösterildi. Açıklama da “Partisinde halk kelimesi geçen, ancak buna rağmen halkın yanında yer almayıp, sermaye ile işbirliği tutan belediye başkanı ve kabul oyu veren meclis üyeleri evlerinde rahat uyuyabiliyor mu? Çocuklarının yüzlerine bakabiliyor mu? Korumaları ve özel güvenlikçileri neden belediye binasının kapısına diktiniz? O kadar mı halktan korkuyorsunuz? Yaptığınız kirli pazarlığı açıklayacak mısınız yoksa biz mi çıkıp yaptıklarınızı deşifre edelim? Şirketin bir telefonu ile hizaya geçen sizler bu kararı halka nasıl anlatacaksınız, kendinizi nasıl aklayacaksınız?” soruları sonrasında “Bu kararı veren seçilmişler, halkın vicdanında mahkum oldunuz artık!” vurgusu yapıldı.
CHP Genel Merkezi’ni göreve çağıran Gölbaşı Çevre ve Doğa Koruma Derneği açıklamasını, “Termik santralin kurulmaması için mücadelemizden vazgeçmeyeceğimizi ve sonuna kadar mücadele edeceğimizi bilin” ifadeleriyle tamamladı.