Kanunla Amerika’da ilk defa bir eyalet, marketlerin müşterilerine plastik poşet vermesini yasakladı. California'dan önce Hawaii eyaletinin Maui vilayeti (County) marketlerin tek kullanımlık poşet vermesini yasaklamıştı.

Yasak, California Eyalet Kongresi’nde cuma günü yapılan oylamada 15’e karşı 22 oy ile kabul edildi. Demokrat Partili Vali Jerry Brown’un Kongre'den geçen tasarıyı 30 Eylül'e kadar imzalaması gerekiyor. Tasarının mimarlarından Eyalet Senatörü Alex Padilla, "Tek kullanımlık poşetler bizlerin sadece plajlarını değil dağlarımızı, çöllerimizi, nehirlerimizi, dere ve göllerimizi de çöpe çeviriyor" dedi.

Geçen yıl da Kongre’ye gelen tasarı sadece 3 eksik oy nedeni ile kanunlaşamamıştı. Kanun ile tek kullanımlık poşetler yerine daha dayanıklı alış-veriş çantaları yapabilmesi için eyalet yönetimi üretici firmalara kredi sağlayacak.

Dayanıklı alış-veriş çantaları marketlerde müşterilere para karşılığı verilecek. Califronia'da yıllık 10 milyar tek kullanımlık poşet tüketiliyor. Bu nedenle yasağa çevreci grupların yanı sıra topluma tasarruf çağrısında bulunan California İsrafa Karşı Derneği ile hayvan hakları savunucuları da destek veriyordu.

Yasağı savunan STK'lar, tek kullanımlık poşetlerin yalnızca çevreyi kirletmekle kalmayıp hayvanların da ölümüne yol açtığını savunuyor. (Taraf)