Dün akşam Galata Kulesi tarihi günlerinden birini yaşadı. Gazeteci Banu Güven ve Yaratıcı Fikirler Enstitüsü’nün bağımsız karşı medya hareketi “140journos” moderatörlüğünde 30 Haziran Dünya Sosyal Medya gününde Galata Kulesi önünde Social-IST adı altında Nükleer Enerji Forumu düzenlendi. Twitter'daki 140journos hesabından da duyurusu yapılan forum için kulenin duvarları mesaj tahtasına dönüştürüldü. Twitter üzerinden gönderilen her mesaj anında Galata Kulesi duvarındaki ekrana yansıtıldı. Forum yapılmadan önce yapılan duyuru ile forum süresince “#nukleerehayircunku” ile “#nukleereevetcunku” mesajlı 2 hashtag kullanılacağı, nükleer enerji hakkında her düşüncenin twitter üzerinden paylaşılabileceği aktarıldı.

 

Saat 21:00 olduğunda nükleer forum resmen başladı. Kule önündeki platformda nükleer enerji yanlısı ya da karşıtı akademisyenler, aktivistler, konu hakkında kendi fikrini beyan etmek isteyenler sırası ile söz alırken kule duvarına yansıtılan ekrandan da yukarıda belirtilen 2 hashtag ile gönderilen mesajlar iletildi. Bir başka merak konusu ise nükleer forumun twitter üzerinde ülke genelinde en çok hakkında fikir beyan edilen konu olup olamayacağı idi. Twitter kullanıcılarının bildiği adı ile TT yani Trending Topicte ilk sırada yer almak forumun hedef aldığı noktalardan birisi olarak ön plana çıkıyordu.

 

İnternet üzerinden 2 saat boyunca canlı olarakta izlenen nükleer forumda sahneye çıkıp söz alanları canlı yayın linkini tıklayan internet kullanıcıları da izleyebildiler.

 

Nükleer forumun gerçekleştiği 2 saat boyunca, 21:00 ila 23:00 saatleri arasında twitterda ttnin ilk sırasında yer alan konu Social-IST Nükleer Forumu idi.

 

Social-IST etkinliği sonunda yapılan açıklamaya göre 2 saat boyunca ülkenin hakkında en çok söz söylediği nükleer enerji konusunda katılımcıların düşüncesi şöyle. Nükleerciler yani #nukleereevetcunku diyenler %7, Nükleer karşıtları yani #nukleerehayircunku diyenler ise %93.

 

Bundan önce yapılan ve nükleer yanlılarının taraflı bulduğu kamuoyu yoklamalarında alınan sonucun birebir aynısı herkese açık ve tamamen şeffaf bir forum sırasında da ortaya çıktı. AKP hükümetinin kırılmaz görünen nükleer inadını nükleer karşıtlarının kararlı çabaları kıracak gibi görünüyor.

 

(Yeşil Gazete)