İstanbul'a yapılacak 3. köprünün güzergahında yapılan değişiklik geçtiğimiz hafta gündemde yer bulmuştu.

Dünya gazetesi, 3. köprüye bağlı Kuzey Marmara Otoyolu'nda yapılan değişikliğin planını ele geçirdi.

Buna göre Mahmutbey’deki İSTOÇ‘tan başlayan ve kuzeye doğru ilerleyip Odayeri’nden doğuya yönelen ve Garipçe-Poyrazköy arasına kurulan köprü ile Anadolu yakasına ulaşan, orandan da güneyde Reşadiye’ye inen ve güneyde Paşaköy’e, batıda ise Çamlık’a uzanan projenin 4 noktasında değişiklik yapıldı.



Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri projenin güzergah seçiminde üç önemli noktaya dikkat ettiklerini ileri sürdü.

Buna göre Belgrad Ormanları ve Fatih Ormanları‘nın zarar görmemesi gerekçe gösterilerek, yol daha kuzeydeki bir noktaya çekildi ve ormanlık alanın dışına alındı.

VİYADÜK SAYISI ARTIRILDI

Bakanlık yetkilileri, doğal yapının, bentlerin ve göletler ile havzalarının zarar görmemesi için de viyadük sayısını artırdıklarını ileri sürdüler.

Yapılan değişiklikle, bir yönde, 15 kilometre uzunluğunda 37 tane viyadük, öbür yönde 30 kilometre ve toplam 74 tane viyadük planlandığı vurgulayan yetkililer, toplam 30 kilometrelik yolun yarısının viyadükle geçildiğini kaydettiler.

Yetkililer, “Viyadükle yolu götürmek pahalı bir sistem. Niye bunu tercih ediyoruz? Doğa tahrip olmasın, havzalarımız, su kaynaklarımız zarar görmesin, bunun için titizlik gösteriyoruz” savunması yaptı.

Köprü ile birlikte köprünün Avrupa ve Asya yakasındaki toplam 60 kilometrelik yol ile bağlantı yollarını ise “yap-işletdevret” yöntemiyle İçtaş-Astaldi ortaklığı yapacak. Geri kalan yolları ise devlet kendi bütçe ve imkanlarıyla eşzamanlı olarak bitirecek. Daha önce Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılacağı açıklanan ihale tam iki kez ertelenmişti.

KÖPRÜDEN GEÇİŞ 3 $

Yap-işlet-devret yöntemiyle gerçekleştirilecek köprü ve otoyol geçiş ücretleri şöyle:

• Köprüyü kullanacak otomobiller için 3 dolar+KDV alınacak. Büyük araçlarda geçiş ücreti değişecek. Büyük araçların geçiş ücretleri belirlenirken, dingil sayıları dikkate alınacak. Dingil sayısı belli bir katsayı ile çarpılacak ve geçiş ücretleri belirlenecek.

• Otoyolu kullanacak otomobillerden de geçiş ücreti olarak kilometre başına 8 sent (dolar) tahsil edilecek.

• Geçiş ücretleri, her yıl enflasyon oranında eskale edilecek.

Kaynak: DÜNYA GAZETESİ