5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na bir tepki de yazarlardan geldi. 103 yazar ortak bildiriye imza atarak yeni yasayı eleştirdi ve duyarsız kalmayacaklarını ilan etti. Yazarların hayvanlar için “çağdaş, adil ve merhametli bir yasa” talep ettikleri dilekçeler, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Meclis Başkanlığı makamlarına yarın gönderilecek.

 

İşte 103 yazarın imzaladığı dilekçe:

Biz aşağıda imzası bulunan yazarlar;

‘5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nu değiştirecek yeni yasa tasarısıyla 'hayvan dünyasının sessizliğini ve bu sessizliğe eşlik eden acıyı' çoğaltmamanızı umuyor ve bekliyoruz. Yaşadığımız dünya yalnız bize değil hayvan dostlarımıza da aittir. Çağdaş, adil ve merhametli bir yasa ile onların büyük çaresizlik ve acısına duyarsız kalmayacağınıza inanmak istiyoruz.

 

İMZACILAR: Ahmet Büke, Ahmet Ümit, Altay Öktem, Armağan Tunaboylu, Aslı Tohumcu, Attilâ Şenkon, Aycan Aşkım Saroğlu, Ayfer Tunç, Ayşe Kilimci, Ayşe Sarısayın, Ayşegül Devecioğlu, Barış Müstecaplıoğlu, Başar Başarır, Behçet Çelik, Beliz Güçbilmez, Birhan Keskin, Buket Uzuner, Burhan Günel, Cem Atbaşoğlu, Cem Sancar, Cem Uçan, Cemil Kavukçu, Deniz Durukan, Elif Şafak , Emine Algan, Emine Çaykara, Erendiz Atasü, Esra Yalazan, Ethem Baran, Faruk Duman, Fatih Özgüven , Feryal Tilmaç, Feyza Hepçilingirler, Figen Şakacı, Fügen Ünal Şen, Füruzan, Füsun Saka, Gamze Güller, Gaye Boralıoğlu, Gonca Özmen, Gülenay Börekçi, Gürsel Korat, Hakan Akdoğan, Hakan Bıçakçı, Hakan Şenocak, Hande Altaylı, Hasan Ali Toptaş, Hikmet Çetinkaya, Hilmi Yavuz, Hülya Soyşekerci, Hüseyin Peker, İbrahim Altun, İclâl Aydın , İhsan Oktay Anar, İnci Aral, Jaklin Çelik, Jale Sancak, Karin Karakaşlı, Kerem Işık, Kıvanç Koçak, Latife Tekin, Leylâ Erbil, Mahir Öztaş, Mahir Ünsal Eriş, Mehmet Bilal Dede, Mehmet Zaman Saçlıoğlu, Menekşe Toprak, Metin Kaçan, Mine Söğüt, Murat Yalçın, Murathan Mungan , Mustafa Mutlu, Müge İplikçi, Müjgân Halis, Nalân Barbarosoğlu, Nazan Bekiroğlu, Nazlı Eray, Neslihan Acu, Necati Güngör, Nedim Gürsel, Nihat Ziyalan, Nur Yazgan, Onat Bahadır, Oya Baydar, Özcan Karabulut, Özen Yula, Sadık Yalsızuçanlar, Sadık Yemni, Sebahattin Demiray, Sedat Demir, Selim İleri , Semih Gümüş, Seray Şahiner, Serkan Türk, Sevengül Sönmez, Sezer Ateş Ayvaz, Solmaz Kâmuran, Tarkan Barlas Öz, Tolga Meriç, Tuna Kiremitçi, Yalçın Tosun, Yavuz Ekinci, Yiğit Değer Bengi.

 

YAŞATMAK DEĞİL, ÖLDÜRMEK TANIMLANIYOR!

Onlarca sivil toplum kuruluşunun imzaladığı metinde hayvan savunucuları yasa tasarısına neden karşı olduklarını sekiz maddede topluyor.

 

1- Öldürmenin “uyutma” tanımlamasıyla yasaya girmesi ve meşrulaştırılması kabul edilemez. Hayvanları yaşatmak yerine ne şekilde öldürüleceğinin tanımlandığı bir yasa kabul edilemez.

 

2- İki sene hapis cezasıyla sınırlandırılması, alınabilecek cezaların para cezasına döndürülebilecek olması cezaların ağırlaştırılmasının asıl amacı olan suçu engellemenin önüne geçecektir. Hayvanlara işkence, cezasını sadece 750 TL’lik bir idari para devlete ödeyerek devam edilen bir suç halini alacaktır. Hiçbir caydırıcılığı yoktur.

 

3- Evlerde kaç hayvan bulundurulacağının izne tabi olması ve hayvan “sahiplerinin” eğitime tabii tutulması ucu açık bir tanımlamadır. İleride “hayvan korumacının hak” ihlaline kadar varabileceği ve belki de “bir hayvan sahibi olmakla” sınırlandırmaya kadar gidebileceği için bu tanımlama bu şekliyle tasarıda yer alamaz.

 

4- Hayvanların ırklarına göre sınıflandırılıp “sahipleriyle” birlikte yaşam haklarının ellerinden alınması asla kabul edilemez. Dövüşçü ya da bahisçi “sahiplere” yönelik önlemler almak yerine ırkları cezalandırmak kabul edilemez ve merdiven altı üretime sebep olacaktır.

 

5- Hayvanların imhasına olanak sağlayan 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile 24/4/1930 tarihli ve 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun yeni tasarıda da yer alması kabul edilemez.

 

6- Deneylerdeki denetimlerin keyfiyete bağlanması kabul edilemeyeceği gibi hayvanları koruma kanunu gibi bir kanunun içinde hayvanların yaşam hakkını hiçe sayan deneylerin yer alması kabul edilemez.

 

7- Mobil kısırlaştırmanın meşrulaştırılması hiçbir koşulda kabul edilemez. İptaline yönelik İstanbul Veteriner Hekim Odası (IVHO) tarafından açılmış bir dava mevcutken mobil kısırlaştırmayı yasalaştırma çabası kabul edilemez.

 

8- Amacın hayvanları korumak ve hakları gözetmek değil, hayvanları bertaraf etmek olduğunu kanıtlamaktadır. (Radikal)